Як на Черкащині суди розглядають заяви про порушення виборчого процессу, - Опора

З початку виборчого процесу у Черкаській області ОПОРА подала 19 заяв до поліції. До суду було спрямовано п’ять адміністративних справ за заявами активістів. На сьогодні дві з них уже закриті судами, розгляд ще трьох продовжується.

Активісти ОПОРИ проаналізували стан розгляду справ у Єдиному реєстрі судових рішень.

Канівський міськрайонний суд і Драбівський райсуд закрили провадження.

2 лютого цього року в Каневі активісти ОПОРИ зафіксували політичну рекламу без вихідних даних. Йдеться про білборди Юлії Тимошенко та Руслана Кошулинського, а також листівки Кошулинського. Із відповідною заявою ОПОРА звернулася в поліцію.

19 лютого до суду надійшов відповідний протокол. Опісля суд двічі повертав його поліції на доопрацювання через неналежне оформлення. З третього разу суду надано лише рапорт дільничного офіцера інформаційного характеру, з якого не зрозуміло, яким чином рапорт усуває недоліки, що вказано в постанові суду.

15 березня Канівський міськрайонний суд постановив закрити провадження у справі у зв'язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення.

Зазначимо, що раніше Драбівський райсуд закрив провадження стосовно голови районної ради Володимира Дзеги.

Ще три суди продовжують розгляд справ. У всіх випадках адміністративні матеріали повернули поліції на дооформлення через технічні помилки.

Корсунь-Шевченківський районний суд повернув протокол. 2 лютого активісти ОПОРИ зафіксували білборди, на яких розміщена агітація кандидата в Президенти, без даних про замовника та кількість примірників. За цим фактом ОПОРА звернулася в поліцію.

Матеріали надійшли до суду, а на засіданні 15 лютого протокол було повернуто поліції на доопрацювання з вимогою розкрити склад правопорушення. До сьогодні більше засідань суду з розгляду цієї справи не було.

Соснівський районний суд Черкас повернув протокол на дооформлення. 9 січня активісти ОПОРИ зафіксували у Черкасах білборди з політичною рекламою кандидатів у Президенти Андрія Садового, Сергія Капліна та Валентина Наливайченка, на яких були відсутні дані щодо замовника та кількості примірників.

Матеріали надійшли до суду і були розглянуті 28 лютого. Суд повернув протокол на доопрацювання через неналежне оформлення. З того часу жодних засідань по справі не відбулося.

Городищенський районний суд повернув матеріали поліції. 22 січня активісти ОПОРИ звернулися в поліцію через рекламний щит, на якому була розміщена агітація кандидата на пост Президента України Анатолія Гриценка без вихідних даних.

Матеріали надійшли до суду і були розглянуті на засіданні 5 березня. Суд постановив повернути справу до Черкаського відділку поліції для усунення недоліків. До сьогодні більше засідань по цій справі не відбувалося.

Зазначимо, що з початку виборчого процесу активісти ОПОРИ подали 19 заяв до поліції. Одна з них – безпосередньо в день голосування. На окружну виборчу комісію №195 привозили запечатані пакети з протоколами дільничних виборчих комісій без підписів членів ДВК та печатки комісії. Представники деяких ДВК проставляли підписи прямо у приміщенні ОВК, що заборонено законодавством. Активіст ОПОРИ зафіксував цей факт та звернувся із заявою в поліцію. На сьогодні відомості щодо цього інциденту в ЄРДР не внесені.

«Дані щодо заяви в день виборів до ЄРДР не внесені. Правоохоронні органи розбираються щодо кваліфікації цього злочину.

Щодо інших справ, які розглядають суди, то тут є велике питання. Після того, як суди повернули їх на дооформлення, чи взагалі їх будуть розглядати? Ми маємо приклад, коли Канівський міськрайонний суд двічі повертав протокол поліції, опісля закрив провадження. Якщо в інших трьох справах є такі ж виправлення, то вони навряд повернуться в суд», - коментує громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРИ в Черкаській області Тарас Щербатюк.

Начальник сектору комунікацій головного управління Нацполіції в Черкаській області Дмитро Грищенко в коментарі ОПОРІ повідомив, що загалом з початку виборчого процесу до поліції надійшло 227 повідомлень стосовно можливих порушень виборчого законодавства. Із них відомості щодо 24 внесені до ЄРДР, адмінпротоколи складено по 18 справах.
15.04.2019 20:05
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter