Вибори на Черкащині: на 197 окрузі влада періодично міняє "орієнтацію"

Вибори на Черкащині: на 197 окрузі влада періодично міняє "орієнтацію"Сайт Kaniv.net днями розмістив матеріал канівської газети "Віка".
- Ще недавно з біл-бордів нам усміхалося обличчя одного з провладних кандидатів, його бачили на “перерізанні стрічок” — влада демонструвала, що тільки цей кандидат зможе досягти того “успіху”, який має настати в країні після “стабільності”. Але перші ж показники результатів опитування і перші показники результатів голосування змусили владу змінити орієнтацію: для неї раптом став “симпатичним” зовсім інший кандидат, якого вона раніше ніби й не хотіла помічати...
Шантажем і залякуванням людей примушували ставити “галочку” вже за цього, “непомітного” раніше кандидата. Що з того вийшло, ми вже побачили. Побачили, як якась незрозуміла епідемія раптом вивела з ладу більшу частину окружної комісії, як через кілька годин після рішення ЦВК змінити склад ОВК на звільнених місцях сиділи інші люди. Не з базарних чуток знаємо, як працював новий склад комісії і побачили, чим все закінчилось. Закінчилось повним провалом для влади. Опозиційний кандидат за паралельним підрахунком, який був проведений за протоколами з “мокрими” печатками, впевнено переміг кандидата від влади з різницею майже в 5 тисяч голосів. Але це, мабуть, опозиція “пригнула” членів ОВК, щоб вони відзвітували перед ЦВК про перемогу провладного кандидата? Безглузде питання? Безперечно! Мабуть, новопризначені члени комісії самі зговорились зробити такий протизаконний крок, знаючи, чим це їм загрожує, — в той час, коли з виборчих дільниць їм привозили уточнені протоколи, вони вже давно відзвітували перед ЦВК про результати виборів на 197 окрузі і просто зникли з робочих місць? Теж безглузде припущення, скаже читач. І з цим я згоден. Тоді звідки “ростуть ноги” у цього скандалу, який прославив Канів на весь світ? Може хтось з провладних кабінетів пояснить? Ну, звичайно, там нічого не знають — там за чесні вибори...

Повернемося до хронології подій останніх кількох днів...

Наступного ж дня після того, як новий склад ОВК приступив до роботи, комісія приймає рішення: потрібно змінити місце своєї дислокації, мовляв, приміщення, в якому вони зараз працюють, не підходить для роботи. Приміщення, в яке комісія вирішила передислокуватися, ясна річ, повинно було не вмістити всіх спостерігачів та журналістів, які “надто заважали” їй працювати. Та не вийшло — спостерігачі поставили комісію на місце. Через кілька хвилин після того, як у комісії зірвалось “новосілля”, вона ставить на голосування питання про... видалення з приміщення одного зі спостерігачів — Якова Прогнімака, бо він, бач, дуже заважає роботі комісії. “Заважання” в перекладі з мови деяких членів комісії означає — “надто переконливий аргументатор норм закону, які порушує комісія”.

І з цим рішенням нічого не вийшло — тут уже народний депутат України Андрій Шевченко поставив комісію на місце...

Наступного дня спостерігачі виявляють розходження в поданих до ОВК з однієї з дільниць протоколах зі своїми даними по цих протоколах — розходження, звичайно, не на користь опозиційного кандидата. Зчиняється скандал. На вимогу спостерігачів ОВК зобов’язує дільничну комісію забрати протоколи на уточнення...

“Найвеселіше” сталося в ніч з неділі на понеділок, точніше вдосвіта 5 листопада. Ось що розповів один зі спостерігачів, який чергував цієї ночі в приміщенні ОВК, народний депутат України Олег Тищенко: “До четвертої години ранку (5 листопада, - авт.) тут була окружна комісія, але вона не приймала жодних рішень — постійно йшли дискусії з наглядачами і навіть з канадськими наглядачами — про те, що відбуваються дивні речі. Вони полягають у тому, що по 15 протоколах, які були прийняті до роботи комісією ще 29-го числа, до цього часу не було прийнято жодного рішення. А це протоколи, за якими, за результатами нашого альтернативного підрахунку, максимально перемагає наш кандидат (Л.Даценко, - авт.). На цій ноті вони закінчили свою роботу, і вся комісія дружно встала і пішла нібито пити каву на 20-30 хвилин. І до цього часу їх немає (близько 10 год. ранку, - авт.). А в цьому приміщенні, де працювала комісія, знаходяться всі бюлетені, комісія їх нікому не передала — бюлетені були залишені напризволяще. О п’ятій ранку зник голова комісії разом з печаткою і досі його немає. А о восьмій ранку на сайті ЦВК ми побачили інформацію, що Губський переміг нашого кандидата Даценка, хоча на час, коли комісія пішла звідси, перевага Даценка була у 1443 голоси і після цього не оброблявся жоден протокол...”

Член ОВК Віталій Степаненко розповідає:”Я навіть уявити не можу: вчора був один переможець і були одні цифри. Сьогодні я прийшов на роботу, люди з дільниць приїхали здавати протоколи, а нікого з комісії немає — нас залишилось тільки чотири чоловіки. І я взнаю, що ЦВК уже оголосила підсумки голосування. Я вважаю, що це сфальсифіковані підсумки, тому що вони зроблені з точністю до навпаки...”

Михайло Вакуленко, уповноважена особа по виборчому округу від партії ВО “Свобода”: “5 листопада п’ятий член дільничної комісії привіз уточнені протоколи, а в цей час частина членів окружної виборчої комісії, забравши свої речі, поїхала в ЦВК здавати фальшивий підсумковий протокол, який виготовлений невідомо де, невідомо коли і невідомо ким затверджувався. Голова комісії відсутній. У нас є інформація, що вони вже перебувають у ЦВК і намагаються здати свій сфальшований підсумковий протокол. Ось і зараз привезли з дільничної комісії уточнений протокол, який вчора окружна комісія повернула і змусила їх привезти уточнений протокол, а здавати його нікому — комісії немає...”

Через два дні половина з цих людей - членів виборчої комісії - просто зникнуть з робочого місця, а на сайті ЦВК незабаром з,являться сфальсифіковані результати виборів.

P.S. У вівторок, у другій половині дня до ОВК у Каневі почали з’їжджатися члени “зниклої” в понеділок окружної комісії...
09.11.2012 13:15
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter