Томенко: тепер якщо Президент або голова облради не задоволені перемогою опозиціонера, на окрузі автоматично відбуваються повторні вибори

Томенко: тепер якщо Президент або голова облради не задоволені перемогою опозиціонера, на окрузі автоматично відбуваються повторні вибориВіце-спікер Парламенту, один з лідерів об’єднаної опозиції «Батьківщина» Микола Томенко вважає, що ухвалення рішення про повторні вибори в низці округів, де з великим запасом перемогли представники опозиції, є абсолютно неадекватним. Про це політик сказав у вівторок зранку в ефірі на «Радіо Свобода».
«Залишилося ще прописати в законі про вибори, що в разі, якщо Президент, Адміністрація Президента чи голова обласної ради не задоволені результатами виборів, за якими переміг представник опозиції, в цьому окрузі автоматично відбуваються повторні вибори», - сказав М.Томенко.
Саме так, на його переконання, можна тлумачити логіку рішення про проведення повторних виборів, зокрема, у 194 та 197 черкаських округах. Як відомо, у 194 окрузі (м.Черкаси) представник об’єднаної опозиції Микола Булатецький отримав перемогу на всіх виборчих дільницях (окрім СІЗО і тюрми) та з відривом у 12 з половиною тисяч обійшов представницю так званої фінансової групи Фірташа-Льовочкіна Валентину Жуковську. Варто також додати, що члени комісії нещодавно здали відповідний протокол до Центральної виборчої комісії.
М.Томенко поцікавився: «Як у такому випадку пояснити логіку дій ЦВК про призначення повторних виборів на даному окрузі?» «ЦВК відреагувала на прохання Фірташа і Льовочкіна, чи зреагувала на тиск голови обласної адміністрації – пояснити дуже важко», - додав він.
Політик додав, що подібна історія і в 197 окрузі (м.Канів), де опозиційний кандидат Леонід Даценко переміг самовисуванця Богдана Губського в 5 тисяч голосів. Як відомо, на цьому окрузі за протоколами з мокрими печатками відбувся громадський підрахунок голосів під час якого було підтверджено факт перемоги Л.Даценка.
Микола Томенко наголосив, що можна пояснити рішення про повторні вибори лише в тих округах, де знищена виборча документація, а розрив між кандидатами в депутати складає кілька сотень голосів. «За таких обставин дійсно неможливо з’ясувати істину і підбити остаточні рішення», - додав він.
Водночас, М.Томенко зауважив, що «при прийнятті рішення про повторні вибори, Центральна виборча комісія не дала відповіді на головне питання: а хто ж заважав шляхом тиску, підкупу чи фальсифікацій визначенню результатів виборів».
За його словами, якби Центральна виборча комісія звернулася до Генеральної прокуратури з вимогою відкрити кримінальні справи стосовно голів ОВК, для прикладу, у 194 та 197 округах, які намагалися фальсифікувати вибори, то ще можна було б пояснити таку принципову позицію ЦВК. «В іншому випадку фактично Центральна виборча комісія відмовилася виконувати свої повноваження і зіграла на руку владі», - підкреслив політик.
М.Томенко наголосив, що опозиція зобов’язана оскаржувати рішення про повторні вибори, зокрема, в тих округах, де беззаперечно перемогли представники Об’єднаної опозиції «Батьківщина» та вимагати покарання керівництва ОВК, так званих системних адміністраторів, які фальсифікували результати виборів, і представників влади, що тиснули на членів комісій.
06.11.2012 13:00
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter