"Патріотів Черкащини" підробили й розтиражували

"Патріотів Черкащини" підробили й розтиражували На Черкащині напередодні парламентських виборів підробили газету, причому величезним накладом. Про це пишуть Вечерние Вести.

Журналісти святкують: якщо їхню газету підробляють, отже, вона того варта.Що б там не говорили, але журналістика — це ремесло. І як будь-яке справжнє ремесло вимагає майстерності й не зносить дешевої поденщини. Журналісти не люблять, коли їхню професію порівнюють із найдавнішою, а ще більше не люблять, коли їх намагаються просто використати.

Такі часи: підробляють усе
Власне, починалося все зі створення на Черкащині обласної газети. Причому незалежної, такої, що не «лежить» під котроюсь із рад чи адміністрацій. Крім того, насувалися вибори, і журналісти готові були співпрацювати з усіма політсилами, котрі пхають своїх висуванців до Верховної Ради. Так з’явилася газета «Патріоти Черкащини», про переваги і недоліки котрої можна було б говорити скільки завгодно. Але сталася дивовижа. Одного ранку журналісти прийшли на роботу і отримали підроблений номер свого видання. Спочатку навіть не хотіли йняти віри власним очам, але потім, уважно проглянувши газету, замислилися. Отож, на голови читачам області посипався великий наклад газети «Патріоти Черкащини», зроблений хоч і подібно до оригіналу, але дещо кострубато. Зловмисники ані логотип не змогли вправно скопіювати, ані верстку відтворити. Втім, справа навіть не у верстці. Підроблена газета паплюжила ідеї учасників парламентських перегонів. Все правильно. Під час парламентських перегонів «Патріоти…», як незалежний і об’єктивний засіб масової інформації, був готовий розмістити інформацію про політиків будь-якого штибу. Однак матеріали, котрі друкувала газета, були не надто приємні чинним можновладцям. На шпальтах видання оприлюднювались дані, які місцеві голови рад, адміністрацій воліли приховувати, як то кажуть, навіть самі від себе, не те що від високого начальства. Біда лише в тому, що в законний спосіб не вийшло примусити газету «мовчати» — всі опубліковані матеріали перевірені, коментарі отримані, навіть представники громад опитані.

Непарламентські методи
Вихід із такої ситуації було знайдено простий і надійний. Проти незручних «Патріотів Черкащини» вирішили здійснити диверсію — випустити фальшований наклад газети. Зроблено було не надто мудро. Липовий номер розмістив кілька вигаданих інтерв’ю із позапартійним Олександром Маштепою — найсерйознішим супротивником провладного кандидата в депутати. Причому видавці фальшивки в цих «інтерв’ю» намагалися залякати мешканців Черкащини нереальними абсурдними проектами опонента. Так, ніби мали виборців за ідіотів. Наступний крок — кілька неперевірених інформацій про інших висуванців у нардепи. Ну, аби підштовхнути їх до судових позовів проти газети. А наостанок — заклик не випускати з в’язниці лідерів опозиції. Нехай, мовляв, виборці думають, що в редакції сидять послідовники Піночета. Та ось що кидалося в очі. Жодного кривого слова не було сказано на адресу єдиного провладного кандидата по 196-му мажоритарному виборчому округу. Хотілося б знати, чому? Такий прекрасний кандидат? Однак у цьому мають сумніви як виборці, так і журналісти. Може, цей провладний заборонив його ганьбити?.. Перепрошуємо, а хто тоді видав фальшований номер? Запитань забагато…

Читачі й здоровий глузд
Слід зауважити, що редакція «Патріотів Черкащини» навіть втішилася. Певна річ, в Україні газети підробляли і раніше. Але таким значним накладом (близько 80–100 тисяч примірників) фальшивок поки ніде не видавали. А це, переконані журналісти з «Патріота…», вагомий показник. Котрий означає, що їх почали сприймати серйозно. Сказати б навіть — поважно. Крім того, люди виявилися не настільки тупими, аби не помітити підробку. До редакції телефонували читачі газети і повідомляли, що до їхніх осель носять якийсь непатріотичний номер «Патріотів». Інакше кажучи, той, хто замислив такий викрутас, викинув гроші на вітер — народ ошукати не вдалося. Утім, дозволити собі полишити напризволяще таку непорядність редакція не може. Тож уже оголошено премію для тих, хто вкаже на автора фальшивки, друкарню чи бодай розповсюдників. Крім того, журналісти «Патріотів Черкащини» звернулися до правоохоронців з відповідною заявою, на підставі якої порушено кримінальну справу. Водночас до МВС і прокуратури звернувся кандидат у народні депутати Олександр Маштепа. Той самий, на котрого у фальшивці вилили найбільше бруду. Кандидат, щоправда, зміг вимагати лише відкриття справи про порушення виборчого законодавства. Міліція ж послалася на окремий норматив, за яким правоохоронці мають десятиденний термін для перевірки даних, викладених у заяві. А хіба сам факт виходу в світ підробленого номера і свідчення головного редактора справжньої газети — не достатній привід? Зрештою, сподіваємося, що рано чи пізно зловмисників знайдуть і покарають. А колегам — респект: очевидно, що непотріб ніхто не намагається фальшувати.
25.10.2012 12:40
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter