Міськрада Черкас звернулася до парламенту з приводу позбавлення територіальних громад частини надходжень акцизного податку

Сьогодні на сесії міської ради депутати звернулись до Верховної Ради України щодо позбавлення територіальних громад частини надходжень акцизного податку та відхилення відповідних норм проекту Закону України. Про це інформує прес-служба установи.

Як пояснила директор департаменту фінансової політики Черкаської міської ради Наталія Джуган, комітет Верховної Ради України з питань бюджету на своєму засіданні 1 липня 2015 року розглянув проект Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо створення Державного дорожнього фонду України», яким пропонується позбавити бюджети місцевого самоврядування 50% акцизного податку з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі нафтопродуктів, скрапленого газу, речовин, що використовуються як компоненти моторних палив.

– При затвердженні бюджету м. Черкаси на 2015 рік Черкаською міською радою частину надходжень акцизного податку спрямовано на утримання, поточний та капітальний ремонт вулиць та доріг. Крім цього перерозподіл між місцевими бюджетами акцизного податку з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі нафтопродуктів та іншого палива призведе до вилучення ресурсу із вже затверджених місцевих бюджетів та неможливості виконання власних повноважень в майбутньому, – зауважує Наталія Володимирівна.

ЗВЕРНЕННЯ

Черкаської міської ради до Верховної Ради України щодо позбавлення територіальних громад частини надходжень акцизного податку та відхилення відповідних норм проекту Закону України

Проектом Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо створення Державного дорожнього фонду України» (реєстр. №2725 від 24.04.2015) пропонується позбавити бюджети місцевого самоврядування 50% акцизного податку з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі нафтопродуктів, скрапленого газу, речовин, що використовуються як компоненти моторних палив.

Реалізація таких положень призведе до розбалансування місцевих бюджетів базового рівня, виникнення проблем фінансового забезпечення сфери ЖКГ та благоустрою, транспортної інфраструктури населених пунктів та розчарування громад в результатах бюджетної децентралізації.

Крім цього, з 01.01.2015 року міським бюджетам не передбачена субвенція з державного бюджету на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання доріг місцевого значення. В зв'язку з цим при затвердженні бюджету м. Черкаси на 2015 рік Черкаською міською радою частину надходжень акцизного податку спрямовано на утримання, поточний та капітальний ремонт вулиць та доріг.

Враховуючи вищевикладене та відсутність фінансових ресурсів для забезпечення заходів та програм, що є життєво важливими для місцевих громад, просимо залишити в складі доходів бюджетів об'єднаних територіальних громад, міст обласного значення, міст районного значення, селищ і сіл 100% коштів від надходження акцизного податку з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (нафтопродуктів, скрапленого газу, речовин, що використовуються як компоненти моторних палив, палива моторне альтернативне) та виключити з проекту Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо створення Державного дорожнього фонду України» (реєстр. № 2725 від 24.04.2015) зміни до пункту 16 частини першої статті 64, пункту 20-3 частини першої статті 69, пункт 8-1 частини першої статті 69-1 Бюджетного Кодексу України.

Сподіваємось на розуміння та підтримку.

З повагою
Від імені Черкаської міської ради
Міський голова
С.О. Одарич
07.07.2015 18:15
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter