Заступник міністра МЗС: Друга фаза лібералізації візового режиму з ЄС очікується 27 червня

Заступник міністра МЗС: Друга фаза лібералізації візового режиму з ЄС очікується 27 червня Заступник міністра закордонних справ України Андрій Олефіров в інтерв’ю «Главкому», зокренма, відповів на запитання щодо того, коли українці матимуть змогу їздити в Європу без віз.

...Існує два паралельних напрямки на шляху до запровадження безвізового режиму. Перший – це спрощення оформлення віз. Якраз з 1-го січня 2008-го року почала діяти Угода про спрощення оформлення віз. Наприклад, відповідно до Угоди сьогодні 14 категорій громадян України безплатно отримують візи, тобто це спростило життя людям. Кількість візових відмов для громадян України для в’їзду до країн Європейського Союзу зменшилася до 1,9% у 2013 році. До набрання чинності Угодою між Україною та ЄС про спрощення оформлення віз це було близько 8%, в деяких країнах понад 10%. Українці довели, що вони не становлять ризику для країн Європейського Союзу. Я думаю, ми можемо бути цим задоволені.

Другий напрямок – власне скасування віз. З кінця 2010 року ми ведемо безвізовий діалог з ЄС. Виконано практично усі завдання першої, законодавчої фази цього діалогу – ухвалено понад 100 законів і підзаконних актів. В той же час немає меж для того, щоб щось відшліфувати, щось покращити. Потрібно зрозуміти, що Європейський Союз також не є ідеальним, навіть у своїх міграційно-візових правилах. Зараз Україна робить все для того, щоб зробити наше законодавство ближчим до законодавства ЄС. Оскільки саме ми хочемо в’їжджати до них без віз. Адже вони до нас можуть їхати без віз ще з 2005 року, коли був прийнятий відповідний указ Президента України.

Як відомо, нещодавно Верховна Рада ухвалила чотири дуже важливі закони, які були вимогою для переходу до другої, імплементаційної фази лібералізації візового режиму. Вищезазначена зустріч відбулася до ухвалення цих законів. На мій погляд, перехід від першої до другої фази лібералізації візового режиму відбудеться протягом місяця. Я думаю, до 27 червня, коли відбудеться саміт лідерів ЄС, перехід відбудеться. У нас вже пройшли президентські вибори, у них пройшли вибори, але потім у них канікули. Відбуватиметься перезавантаження Європейської комісії. Десь до вересня. За гіршого розкладу, якщо канікули ми «втрачаємо», то переходу не відбудеться, потім буде сформовано інший склад Єврокомісії. Іншими словами, тоді буде важко прогнозувати термін переходу до другої фази. Зазначу, що нині уже відбувається зміна керівництва Єврокомісії, тих, хто курує питання України. Можливо, інші фахівці будуть прискіпливішими до нас. Наприклад, тепер Стефано Мансервізі не є директором департаменту внутрішніх справ ЄК. Ця посада нині є вакантною. Мансервізі поїхав працювати послом ЄС до Туреччини.
29.05.2014 09:45
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter