Бондаренко зустрівся з членами екіпажу тральщика "Черкаси"

Як інформують у міськраді Черкаси, Анатолій Бондаренко першим привітав у нашому місті екіпаж легендарного тральщика «Черкаси» на чолі з його капітаном Юрієм Федашем. Загалом до обласного центру планує прибути більше двох десятків членів екіпажу, з якими черкащани матимуть змогу особисто зустрітися та поспілкуватися о 17.00 в кінотеатрі «Україна».
Бондаренко зустрівся з членами екіпажу тральщика "Черкаси"

Після зустрічі заплановано прем’єрний показ фільму «Черкаси» – українського повнометражного художнього фільму режисера Тимура Ященка, заснованого на реальних подіях весни 2014 року.

Нагадаємо, однойменний мінний тральщик, заблокований російськими військами в бухті озера Донузлав під час анексії Криму, три тижні чинив опір ворогу і став єдиним із 9 українських кораблів, що не спустив державний прапор.

Знімальну групу консультував командир тральщика «Черкаси» Юрій Федаш, якому 27 березня 2014 року рішенням сесії Черкаської міської ради присвоєне звання почесного громадянина міста Черкаси.

– Оскільки фільм художній, то в його основі лежить вигадана історія, однак вона розгортається на фоні подій, які максимально відображають реальність тих часів. Сам тральщик «Черкаси» став у фільмі таким собі збиральним образом усіх морських сил України, які проходили ті чи інші випробування. Щоправда, є у фільмі і сцени, до найменших дрібниць відтворені максимально наближено до реальності. А загалом це фільм про звичайних хлопців, які в екстремальний період життя здійснюють непростий вибір, про дружбу, зраду та гідність. Чесний і відвертий, без прикрас. Як і вжитті загалом. Адже і нам у той період довелося пройти різне. Коли я як капітан зрозумів, що бої невідворотні, дав членам екіпажу можливість вибору – залишитися до кінця чи зійти на берег. Першими зійшло 12 членів команди, потім іще три. Загалом же до кінця дійшла лише половина екіпажу, – ділиться спогадами Юрій Федаш.

Нині ж, за словами капітана «Черкас», служити в морських силах залишилися хіба що офіцери. А сам тральщик знаходиться зараз у Севастополі. Можливість його повернення Юрій Федаш називає сумнівною.

– По-перше, це особливий корабель. Хоча його спустили на воду ще в 1971 році, він виготовлений із нержавіючої сталі, адже був орієнтований на пошук і знешкодження мін у найвіддаленіших куточках морів і океанів. Крім того, «Черкаси» мають непогане озброєння для ведення бойових дій. Щоб повернути такий корабель, потрібно домовлятися. Проте, думаю, після показу одноіменного фільму його вартісність значно зросте. Адже для українців це не лише тральщик, це символ нашої незламності, – зауважив Юрій Федаш.

Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко назвав приїзд екіпажу тральщика «Черкаси» та показ одноіменного фільму знаковою подією для нашого міста. Адже від початку анексії Криму багато черкащан особисто їздили на флот, організовували волонтерську допомогу, а коли тривав штурм тральщика, заблокованого російськими військами в бухті озера Донузлав, усі три тижні за долю членів його екіпажу молилася не лише вся Черкащина, а й уся Україна.

- Для нашого міста велика честь те, що найстійкіший корабель і найгероїчніша команда українського морського війська носять ім’я «Черкаси». Раді тому, що змогли організувати приїзд членів екіпажу, які залишалися на тральщику до останнього бою. Сьогодні увечері, о 17.00, в кінотеатрі «Україна» можна буде зустрітися та поспілкуватися з ними особисто. А о 18.00 запрошую всіх на перегляд прем’єрного показу фільму «Черкаси». Квитки ще можна придбати в касі кінотеатру. Підтримаймо наших героїв, Черкаси! – наголосив Анатолій Бондаренко.

Зйомки тривали 39 днів та відбувалися на узбережжі Чорного моря: в Одесі, на Кінбурнській косі, в районі Очаківського порту. Одна з локацій розташовувалася в селі Чернігівській області. Події на морському тральщику «Черкаси» були відзняті на кількох кораблях.

Фільм виробництва MKK Film service (Україна) та Inter Media (Польща) створений за підтримки Державного агентства України з питань кіно, ВМС ЗС України, краудфандингової платформи «Велика Ідея», Міжнародного фонду «Відродження», Львівської міської ради, Львівської обласної адміністрації, Черкаської обласної адміністрації.

Дистрибуцію стрічки на території України здійснюють компанії MMD UA та FILM.UA Distribution. FILM.UA Distribution також відповідає за міжнародну дистрибуцію фільму. Прем’єра фестивальної версії фільму «Черкаси» відбулася 16 липня 2019 року на Одеському міжнародному кінофестивалі. Фестивальна історія воєнної драми продовжилась участю в основному конкурсі 35-то Варшавського міжнародного кінофестивалю, одного з 15 міжнародних кінофестивалів класу А, що проходив у жовтні 2019 року.

Всеукраїнський кінотеатральний прокат розпочнеться 27 лютого 2020 року – до 6-ї річниці анексії Криму.
27.02.2020 16:10
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter