В Умані пройшов цикл тренінгів на тему паломництва та хасидизму

В Умані пройшов цикл тренінгів на тему паломництва та хасидизму Як інформують у міськраді Умані, на базі ГРК «Фортеця» відбувся цикл тренінгів, які провели організатори проекту «ReHerit: спільна відповідальність за спільну спадщину» для представників громадськості Умані на тему паломництва та хасидизму.

Організатори заходу – Центр міської історії (м. Львів), Лабораторія міського простору (м. Львів) та відділ культури Уманської міської ради.

Проект націлений на роботу з осмислення культурної спадщини для економічного, туристичного та освітнього розвитку Умані, Львова та низки міст України. Його мета – налагодження комунікації між органами влади, громадськими організаціями та ініціативами. Серед інших міст України за масштабністю паломництва Умань посідає провідне місце, тому координатори проекту для досліджень обрали саме його.

У заході взяли участь історики, краєзнавці, освітяни та медики, психологи, представники міської влади, ЗМІ, – всі, кому не байдужа доля рідного міста.

У першій частині тренінгу, який провела докторантка Інституту філософії та соціології Польської академії наук Алла Марченко, учасники торкалися важливих питань і проблем, пов’язаних із паломництвом хасидів до Умані. Серед них – історична довідка про хасидизм як рух, основні його осередки в Східній Європі, взаємодія хасидів із місцевим населенням, місця сучасного паломництва хасидів в Україні, зокрема в Умані. Також учасники зустрічі ознайомилися з елементами єврейської культури, її символікою та культурно-релігійною специфікою.

Учасники груп визначали проблеми, пов’язані з паломництвом, його позитивні та негативні зрушення, спільно міркували зі спікером щодо зменшення напруги в місті, викликаної наявністю великої кількості паломників.

Підсумувала виступи представників від груп заступник міського голови Жанна Лозінська, вказавши найбільш важливі проблеми:

неврегульованість законодавства;
комунальні та кримінальні проблеми;
відсутність координаційного центру;
неосвіченість місцевого населення;
дискомфорт містян та інші.
Друга частина тренінгу містила роботу в групах, яку провела кандидат психологічних наук Ірина Брунова-Калісецька.

Такі тренінги потрібні задля пошуків найкращих рішень та можливостей подолання викликів, пов’язаних зі спільною спадщиною Умані, вони сприяють запобіганню конфліктів та налагодженню комунікації між обопільними сторонами, тому всі учасники заходу дякують організаторам за їх проведення.
16.10.2019 12:55
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter