66-річна самотня черкащанка 10 років не виходить на вулицю (відео)

66-річна самотня черкащанка вже 10 років не виходила з дому. Жінка з інвалідністю бачить світ лише через вікно. Бо в її будинку немає пандуса. З керівництвом ОСББ, яке мало б подбати про це, домовитися не вдається, скаржиться жінка. Натомість голова об’єднання співвласників багатоквартирного будинку – очікує письмового звернення. Як звільнити жінку з домашнього ув’язнення, дізнавалися журналісти “5 каналу”.



Через хворобу ніг Наталія Назаренко самостійно не встає з ліжка. Її світ обмежується телевізором та книжками. Востаннє пенсіонерка виходила на вулицю 10 років тому, ще до хвороби. У жінки є візок, але ним не користується, бо у її будинку немає пандуса. А мешкає вона на 4-му поверсі “хрущовки”.

Зізнається: “Дуже тяжко. Я і бліда, і хворію. В мене головні болі не припиняються”.

У жінки немає родини. По господарству їй допомагає соціальний працівник. Зрідка навідує колишній чоловік. 70-річний Василь готовий вивезти на прогулянку жінку, але сходи – занадто круті.

Наталія Назаренко каже: не раз телефонувала голові ОСББ, але марно. Натомість голова ОСББ переконує: пані Наталія має письмово звернутися до правління з проханням облаштувати під’їзд пандусом. До того ж надати медичну довідку про інвалідність.

“Якщо вона напише заяву, обґрунтує, зареєструє свої документи в управлінні соціального захисту, щоб виникли підстави в нас для винесення його на збори – питання ми винесемо на збори. І я думаю, ми його вирішимо”, – зауважує голова ОСББ Микола Брайченко.

Волонтери організації “Життя без бар’єрів” кажуть: Наталія не одна потерпає через відсутність пандусів у Черкасах. Візочників у місті майже тисяча. Похилих доріжок немає в усіх старих житлових будинках. А щоб обладнати ними під’їзд, потрібна згода більшості мешканців.

У міській раді кажуть, грошима на обладнання пандусів об’єднанням багатоквартирних будинків допомагають. Готові сплатити 90% робіт, а решту мають зібрати мешканці будинку.

“Я б рекомендувала звернутися до правління або просто до мешканців з метою винести на загальні збори це питання, обговорити, прийняти рішення, а потім звернутися із заявою до міськради. Якщо голова ОСББ з якихось причин не проявляє активності, то в нього є правління, а за ініціативою трьох співвласників можна збори провести навіть без волі на те керівника”, – пояснює начальник відділу сприяння ОСББ Черкаської міськради Оксана Прітченко.

Голова ОСББ уже дав Наталії Назаренко лист із рекомендаціями, як оформити заявку на облаштування в будинку пандуса. Жінка за допомогою соціальних працівників готуватиме пакет документів і сподівається, що невдовзі її домашнє ув’язнення завершиться.

Водночас, керівник ОСББ пообіцяв: “…ну, я думаю, в цьому році ми його зробимо”.

Яна Лимаренко, В’ячеслав Ромодан, Черкаси 5 канал
11.07.2019 09:20
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter