У Черкасах пройшло засідання робочої групи по змінам в адміністративно-територіальному устрої

У Черкасах пройшло засідання робочої групи по змінам в адміністративно-територіальному устроїСпроможність об’єднаних громад вирішувати всі питання місцевого значення - серед основних критеріїв їх формування. В іншому випадку сенсу в об’єднанні громад немає. Тому в областях сьогодні ведеться робота над підготовкою моделей адміністративно-територіального устрою базового рівня (громад), який полегшить місцевим радам процес прийняття рішення щодо формату об’єднання. Адже така модель допомагає зрозуміти потужності майбутньої громади і застереже від створення економічно слабких громад. Підтримку регіонам у підготовці моделей адмінтерустрою базового рівня надає Мінрегіон, який опікується питаннями реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

Як інформують у Черкаському прес-клубі, сьогодні в Черкасах відбулося засідання міжвідомчої обласної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів області. Участь в засіданні взяв експерт з питань реформи місцевого самоврядування Юрій Ганущак. Він представив аналіз існуючої ситуації в області щодо формування об’єднаних громад та проект моделі адмінтерустрою базового рівня Черкащини, які підготувала група експертів геоінформаційного моніторингу реформи децентралізації при Мінрегіоні.

За словами Юрія Ганущака, Черкащина посідає 16 місце серед регіонів щодо формування спроможних громад. Перспективний план, на основі якого мають створюватися такі громади, покриває лише 74,8% території області. Він передбачає формування 62 ОТГ, 48 з яких уже створено. Однак відсутність стовідсоткового перспективного плану не єдиний недолік. За підрахунками експертів геоінформаційного моніторингу реформи, більше половини з цих громад (39 ОТГ - 63%) мають високий рівень ротаційності. Це означає, що вони мають низьку спроможність. І тільки 9 ОТГ (14%) мають високу спроможність (не дотаційні, бюджети із реверсною дотацією). Решту – громади середньої спроможності.
21.05.2019 16:55
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter