У Білозірській ОТГ під Черкасами хочуть надавати нотаріальні послуги в рамках пілотного проекту Мінюсту

У Білозірській ОТГ під Черкасами хочуть надавати нотаріальні послуги в рамках пілотного проекту Мінюсту За інформацією Головного територіального управління юстиції у Черкаській області, питання наближення нотаріальних послуг до жителів сіл обговорювалося під час зустрічі заступника Міністра юстиції Іванни Смачило, яка перебувала на Черкащині з робочим візитом, з громадою Білозірської ОТГ Черкаського району.

Як розповів голова Білозірської ОТГ Володимир Міцук, їхня громада відкрила ЦНАП, в якому проводиться навіть видача закордонних паспортів. Білозір’я стало другим сільським населеним пунктом в Україні, де запроваджено «Шлюб за добу» (послугою вже скористалися 9 пар). Тепер завдання номер один для громади – надання нотаріальних послуг для жителів ОТГ, адже, за словами сільського голови, лише 30% спадкоємців оформляють спадщину, бо часто не мають часу, щоб їхати до обласного чи районного центру та вистоювати черги до державних нотаріусів або ж коштів, щоб платити за послуги приватного нотаріуса.

– В кожному регіоні України є така проблема. Люди іноді роками не можуть оформити спадщину. В багатьох районах немає державних нотаріусів, а в громадах нерідко немає кадрів потрібної кваліфікації, які могли б працювати сільськими нотаріусами. Тому й розроблено законопроект, що передбачає надання найнеобхідніших нотаріальних та реєстраційних дій у сільській місцевості працівниками територіальних управлінь юстиції, – пояснила Іванна Смачило.

Підтверджують той факт, що ініціатива Мін’юсту потрібна людям і результати опитування, яке зараз у селах Черкащини проводять працівники Головного територіального управління юстиції у Черкаській області.

– На Черкащині державних нотаріусів немає у 4 районах – Христинівському, Монастирищенському, Драбівському та Смілянському. Ми не можемо змусити нотаріусів їхати працювати в райони, а Уповноважені Мін’юсту будуть надавати на місцях найбільш затребувані нотаріальні послуги за тією ж вартістю, що і державні нотаріальні контори. Це дозволить зняти напругу і вирішити нарешті це проблемне питання, – зазначив начальник Головного територіального управління юстиції у Черкаській області Олександр Свіренюк.
31.10.2018 12:50
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter