ДФІ: ревізія на Черкащині виявила призначення пенсій псевдочорнобильцям

ДФІ: ревізія на Черкащині виявила призначення пенсій псевдочорнобильцямФахівці Держфінінспекції України провели ревізії у Пенсійному фонді України та його територіальних підрозділах на предмет підтвердження статусу та обґрунтованості видачі документів, що слугували підставою призначення пенсії, допомоги і компенсацій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Під час ревізій було виявлено порушень, що призвели до збитків державного бюджету, на суму понад 63 млн. грн. Контрольний захід був проведений на звернення Пенсійного фонду України.

Установлено 1 575 випадків непідтвердження статусу учасників ліквідації аварії на ЧАЕС та постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи, повідомляє Урядовий портал.

В управліннях Пенсійного фонду в Дніпропетровській, Херсонській, Тернопільській, Миколаївській, Волинській, Сумській, Харківській, Хмельницькій, Вінницькій, Івано-Франківській, Черкаській і Луганській областях та АР Крим і м. Севастополь установлено непоодинокі випадки нарахування та виплати пенсії на підставі судових рішень, що базувалися на документах, достовірність яких ревізійними діями не підтверджена. Унаслідок цього громадянам виплачено пенсії (доплат до пенсії) на загальну суму 6,7 млн. грн.

Перевіркою виявлено 344 випадки безпідставного надання статусу потерпілих унаслідок Чорнобильської катастрофи громадянам, які фактично перебували за межами зони відчуження або взагалі за межами України. Це призвело до незаконних виплат пенсій та доплат до пенсії майже на 6,9 млн. грн.

Практично в кожній області були виявлені випадки невідповідності документів, наданих для встановлення статусу й призначення пенсій, записам у трудових книжках, особистих картках, наказах на відрядження тощо. Через це громадянам незаконно виплачено пенсії та доплати до пенсій на суму 20,5 млн. грн.
За результатами проведених ревізій інформацію про виявлені випадки невідповідності статусу учасників ліквідації аварії на ЧАЕС і потерпілих унаслідок Чорнобильської катастрофи направлені правоохоронним органам, за результатами розгляду яких порушено 161 кримінальну справу.

Матеріали про виявлені факти невідповідності документів, на підставі яких громадяни отримали статус постраждалого від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, територіальні органи Держфінінспекції України скерували до Комісії зі спірних питань визначення статусу постраждалих осіб від наслідків аварії на ЧАЕС при Міністерстві соціальної політики України та Комісій зі спірних питань визначення статусу постраждалих осіб від наслідків аварії на ЧАЕС при облдержадміністраціях для прийняття відповідного рішення.

Як повідомили у прес-службі ДФІ, на сьогодні за рішеннями комісії 507 громадянам скасовано статус постраждалих осіб.
05.11.2012 16:15
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter