Черкаський Держгеокадастр підписав меморандуми про співпрацю з черкаськими ОТГ

Головне управління Держгеокадастру у Черкаській області розпочало процедуру передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності в комунальну власність об’єднаних територіальних громад (ОТГ).
Черкаський Держгеокадастр підписав меморандуми про співпрацю з черкаськими ОТГ

– Для передачі сільськогосподарських земель за межами населених пунктів із державної в комунальну власність ми керуємося основними нормативними актами: статтею 117 Земельного кодексу України «Передача земельних ділянок державної власності у комунальну власність чи земельних ділянок комунальної власності у державну власність» і статтею 26 Закону про місцеве самоврядування, де вказано на обов’язкове узгодження дій Держгеокадастру з органом місцевого самоврядування в перехідний період передачі земель, – роз’яснила начальник Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області Ольга Залога. – Першочергове наше завдання – це інвентаризація землі за межами населених пунктів, що відбуватиметься за рахунок державного бюджету, визначення площі земель, які передаватимемо, та моніторинг договорів оренди. Ця робота кропітка й дуже відповідальна, адже не можемо пропустити жодного гектара. Своєю чергою ОТГ на сесії мають ухвалити рішення про звернення до Головного управління Держгеокадастру про передачу земель у комунальну власність і подати відповідне клопотання. Для організації ефективної співпраці з усіма об’єднаними територіальними громадами підписано меморандум, у якому узгоджено всі кроки виконання цих робіт.

Передача земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності в комунальну власність на Черкащині відбувається за наказами Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області, яке здійснює розпорядження землями державної власності відповідно до повноважень, визначених статтею 122 Земельного кодексу України. У наказах зазначаються кадастровий номер земельної ділянки, її місце розташування, площа, цільове призначення, відомості про обтяження речових прав на земельну ділянку, обмеження в її використанні. На підставі наказу Головного управління про передачу земельної ділянки в комунальну власність складається акт приймання-передачі такої земельної ділянки, що є підставою для державної реєстрації права власності об’єднаної територіальної громади на неї.

До земель державної власності, що не можуть передаватися в комунальну власність, належать земельні ділянки, на яких розташовані будівлі, споруди, інші об’єкти нерухомого майна державної власності, а також земельні ділянки, які перебувають у постійному користуванні органів державної влади, державних підприємств, установ, організацій.

За словами керівника землевпорядної служби Черкаської області, права оренди земельних ділянок, які вже внесені в перелік на торги, продаватимуть на аукціоні лише за письмової згоди ОТГ, а саме – рішенням ради громади.

– Нині на Черкащині створено 26 об’єднаних територіальних громад. Передаватимемо їм землі згідно з планом-графіком, – зазначила Ольга Залога. – Ми всіляко й без зволікань сприятимемо цій роботі, зокрема роз’яснюватимемо територіальним громадам процедуру оформлення землі у власність і як надалі розпорядження нею.
16.02.2018 11:05
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter