Ринок на Пастерівській знову "закривають", а торгівців виганяють на "Фермерський", - директор

Ринок на Пастерівській знову "закривають", а торгівців виганяють на "Фермерський", - директор Близько двох років у Черкасах точаться суперечки між підприємцями різних ринків. Минулої осені ситуація досягла свого апогею, тому довелося втрутитися владним структурам.
У результаті було досягнуто домовленостей як з обласною, так і з міською владою. Проте, наприкінці січня серед орендарів почали поширюватися чутки про закриття ринку на Пастерівській. Хто і для чого спонукає підприємців переїжджати зі своїх торгових точок на нові місця, які пропонує «Фермерський» ринок?
Ринок на Пастерівський працює з 2004 року. Його директор Олександр Островський орендував земельну ділянку на 49 років для створення торгових павільйонів для продажу сільгосппродукції. Вісім років ринок нормально функціонував, але потім зʼявились проблеми.
З приводу нової земельної ділянки керівництво ринку вело переговори з обласною та міською владою. В результаті домовились про відведення земельної ділянки у розмірі близько 3 га в Південно-Західному мікрорайоні міста, щоб перевести автомобілі з ринку на вул. Пастерівській і не заважати місцевим жителям.
— Зараз відбувається відведення цієї земельної ділянки департаментом архітектури, містобудування та інспектування Черкаської міської ради. В. о. міського голови Віктор Білоусов пообіцяв, що землю підприємцям нададуть, — говорить директор ринку на Пастерівській Олександр Островський.
У грудні було прийняте відповідне рішення, але з незрозумілих причин наприкінці січня почали розповсюджуватися пропозиції про переїзд на ринок «Фермерський».
Після цього підприємцям почали приходити смс-повідомлення з погрозами; незнайомі люди, а також правоохоронці попереджали, що 15 лютого 2014 року ринок на вул. Пастерівській закривається. Тому люди почали складати списки і переїжджати на «Фермерський» ринок у пошуках нових робочих місць.
Орендарі бояться їх примусового «виселення» і рейдерського захоплення ринкової території.
— До мене зверталися підприємці зі скаргами, що до них підходять правоохоронці з попередженнями, що 15 лютого ринок закривається. Розшукати цих міліціянтів нам так і не вдалося, опісля приходили провокатори у цивільному, їх також ми не знайшли, — розповідає підприємець ринку на Пастерівській Вікторія Макушина.
Директор ринку Олександр Островський стверджує, що люди, які спонукають підприємців переїжджати на «Фермерський», самовільно складають списки і розписуються в них, без відому зазначених осіб.
— Питання про закриття ринку не стоїть і не стояло. Але оптова торгівля, яка сьогодні є на Пастерівській, там бути не може, ця територія незручна як для покупців, так і для підприємців. Свого часу надходили скарги від мешканців мікрорайону на незручності, що створює ринок на Пастерівській. А на «Фермерському» ринку є всі умови для здійснення оптової торгівлі, — говорить заступник директора Департаменту інвестиційно-інноваційної політики та зовнішньоекономічних зв’язків – начальник управління розвитку підприємництва Микола Папуша. — Ніякого тиску з боку контролюючих органів на діяльність підприємців не було. Про закриття ринку я нічого не знаю, оскільки це не входить до моєї компетенції.
Проте, підприємці стверджують, що саме директор департаменту інвестиційно-інноваційної політики та зовнішньоекономічних зв’язків Таміла Лепьошкіна сказала людям, що ринок на Пастерівській закривається, це також зафіксовано на відеозапису. Микола Папуша заперечив таку заяву, додавши, що йдеться про ліквідацію оптової торгівлі з великих машин, а не про закриття всього ринку.
— Про вигадані прізвища у списках мені не відомо, і ніяких погроз із нашого боку не було. Я подам заяву до правоохоронних органів, щоб зʼясувати, хто погрожує орендарям ринку на Пастерівській від імені «Фермерського» ринку. Ми сьогодні — за рівні умови ведення бізнесу і за здорову конкуренцію, — констатував директор «Фермерського ринку» Юрій Ткаченко. — Ми надаємо стільки місць, стільки у нас орендарів. Оплата за місце для автомобіля на ринку дорівнює 20 грн./день, а 1м2 у складі — 15 грн. Є чіткий прейскурант цін, який ведеться з моменту відкриття ринку.
Юрій Ткаченко додав, що дійсно 9 лютого на територію ринку прийшли 97 осіб із Пастерівської і вирішили проголосувати, в результаті 93 особи виявили бажання перейти на ринок «Фермерський». Є відповідний протокол, що переданий в ОДА.
МІА «Черкаси»
11.02.2014 12:25
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter