У Канівській школі №6 учні на уроках сидять у пальтах, хукають на пальці і слухають свист вітру у віконних щілинах

У Канівській школі №6 учні на уроках сидять у пальтах, хукають на пальці і слухають свист вітру у віконних щілинахЯк відомо, давньою і болючою проблемою канівських шкіл є вчасне подання опалення і утримання в класах відповідної температури, повідомляє Канівський тижневик Дніпрова Зірка. Якщо школа-інтернат, ЗОШ №1, 2 та 4 ще вписуються у належні (згідно з Державними санітарними правилами і нормами) 17-20 градусів тепла в приміщеннях, то учні найвіддаленіших шкіл №3 та №6 традиційно взимку хукають на пальці...

Під час прес-конференції Канівського міського голови Віктора Ніколенка, що відбулася 15 жовтня ц.р., директор Канівського комунального підприємства тепломереж Олександр Гузь пообіцяв, що теплом канівчани будуть забезпечені до кінця тижня, причому школи й дитячі садки отримають його першочергово. Натомість дітей було відправлено на канікули 22 жовтня ц.р. з метою економії, щоб після виходу на навчання лише 8 листопада ц.р. ввімкнути в класах опалення. Ситуація склалася так через загальну заборгованість міського відділу освіти за опалення, що складає по дитсадках і школах більше 200 тис. грн., плюс до цього існує борг понад 240 тис. грн. за ремонтні роботи.

Як повідомила головний спеціаліст відділу освіти виконавчого комітету Канівської міськради Тетяна Яковіна, у ЗОШ №3 опалення було ввімкнене 7 листопада ц.р., попередньо проведено хімічну промивку батарей. Директор ЗОШ №3 Руслан Чалабієв підтвердив її слова, а також додав, що підприємство тепломереж виконало комплекс ремонтних робіт, замінивши найпроблемніші зони системи опалення. "Прогнозувати щось зарано, адже великих морозів ще не було. На цей момент температурний режим школи відповідає санітарним нормам", - сказав Руслан Чалабієв.

Щодо спеціалізованої школи №6, то учні і їх батьки стурбовані ситуацією, що повторюється із року в рік.
Валентина Яремчук, учениця 10-А класу:

- Я навчаюся в школі з першого класу. Проблеми з опаленням були постійно. Спочатку ми навчалися в кабінеті №33, що на третьому поверсі. Там ще можна було терпіти. Хоча середня температура складала 15-16 градусів. Проте цього року нас перевели у кабінет №2. Старі вікна, чим би їх не заліплювали, все одно пропускають вітер і холод. На уроках я постійно сиджу у верхньому одязі.

Владислав Льон, учнівський президент школи, учень 10-А класу:

- Я перейшов до цієї школи в 6 класі. До цього навчався у ЗОШ №4. Там проблем із опаленням не було. Щодо шостої школи, то тут постійно приходять якісь комісії, щось перевіряють, записують, досліджують, проте "віз і нині там".

Сергій Москалець, учень 9-А класу:

- Хоча наш каб. №35 і знаходиться на сонячному боці бу-дівлі, проте проблеми з тепловим режимом існують: улітку дуже жарко, а взимку - холодно. Учні сидять на уроках у верхньому одязі. Вчителі на цьому наполягають, постійно радять вдягатися тепліше.

Сашко Москалець, учень 3-Б класу:

- У нашому класі сидіти у верхньому одязі не доводиться. Наш кабінет №36 більш-менш теплий. Проте у коридорі тепліше, ніж у класі.

Слова дітей підтверджують і їх батьки.

Тамара Вікторівна Яремчук, мати:

- Моя дочка постійно хворіє простудними захворюваннями. Через це часто пропускає заняття.

Тетяна Вікторівна Москалець, мати:

- Зараз багато говорять про конвектори. Хоча у нас вже і випускний клас, проте якби всі батьки згуртувалися, то можна було б колективно їх придбати по одному на кожен клас. На різні потреби школи ми постійно здаємо кошти. Якби знати, що гроші дійсно підуть за призначенням, то можна спокійно підняти це питання у батьківському комітеті і вирішити його раз і назавжди.

Проблему з теплом у ЗОШ №6 директор Канівського комунального підприємства теплових мереж Олександр Гузь коментує так: "Приміщення школи має низьку теплоізоляцію. Воно потребує заміни вікон і утеплення стін. Окрім того, низька пропускна здатність батарей не дозволяє подавати опалення на повну потужність. У школі багато років не робилася хімічна промивка батарей, і взагалі вся внутрішня система опалення потребує заміни. Конкретно по ЗОШ №6 було виконано ремонтних робіт на суму 23,5 тис. грн. Загальний борг міського відділу освіти по самих тільки школах складає 105,5 тис. грн. Опалення не було ввімкнене вчасно у зв'язку з листом голови Канівського міського відділу освіти Надії Голди з проханням відкласти ввімкнення опалення через недостатнє фінансування та перенесення канікул".

Як повідомила кореспонденту газети "Дніпрова Зірка" директор ЗОШ №6 Валентина Мартинович, система опалення у школі потребує капітального ремонту, труби фактично гнилі. Постійні пориви та латання по два-три метри труб відчутного ефекту не дають. Минулого року на Різдво стався порив, його ремонтували також у борг. Єдиний вихід із ситуації вона бачить в облаштуванні у школі автономного опалення, для чого необхідні великі кошти, а пошук спонсорів поки що результатів не дає. Коштів міського бюджету для капітального ремонту школи не вистачає.

Проблема збереження тепла полягає не лише в аварійному стані труб, а й у загальному стані будівлі: тріщини у стінах, прогнилі вікна, недостатня кількість батарей на загальну площу кабінетів, помилки при проектуванні системи опалення та ін. До речі, структура стін у СШ №6 комбінована: взагалі будівля цегляна, але вкрита плитами, однак тріщини між ними пропускають дорогоцінне тепло.

Докладніше про стан справ із теплом розповіла завгосп школи Любов Боденко. За її словами, пробний запуск опалення зробили 26 жовтня ц.р. і одразу стався порив. У його ліквідації допомогло КП "ЖЕК" - у борг. Відновлено подачу тепла 6 листопада ц.р.

Коли Канівський міський голова В.Ніколенко 2 роки тому приступив до роботи, то організував спеціальну комісію міськвиконкому, яка провела докладне обстеження школи. За її результатами, 80% вікон вийшли з ладу. За словами Л.Боденко, наразі за кошти батьків замінені вікна у трьох кабінетах: №1, 11 і 16. Найпроблемнішими в цьому плані були спортивна та актова зали. На щастя, за кошти міського бюджету вікна спортзали були замінені. Актова ж зала залишається сиротою: віконні рами буквально попрогиналися. Також потребує ремонту й дах, що періодично протікає. У супроводі завгоспа ми вирушили на огляд школи. Перше, що кидається в очі: коридори. Зокрема, на першому поверсі на площу в 160 кв.м нараховується лише 7 блоків батарей по 7-8 ребер. Найбільше вражає каб. №2 на першому поверсі: по-перше, на 65 кв.м - 3 батареї (два блоки по 6 ребер і один - 8); по-друге, щілини навколо вікон пропускають навіть дощову воду; по-третє, вікна прогнили настільки, що батьки щоб хоч якось зарадити проблемі, замастили дірки будівельною піною.

Частина корпусу, вікна якого виходять на вул.Шевченка (сонячний бік) більш тепла, а та, що "дивиться" на набережну - холодна. Оглядаючи сонячний бік, ми зафіксували в приміщеннях показники термометра близько 20 градусів тепла, що в межах норми. На північному боці траплялися класи з температурою від 14 градусів (2 клас) до 16 (кабінет фізики).

У момент нашої присутності температура води в трубах на подачі мала 42 градуси, на виході - 33 (станом на 8 листопада ц.р.). Канівське підприємство теплових мереж пояснює температурний режим так: "Ми працюємо згідно з температурним графіком подачі води в опалювальну систему. 8 листопада при зовнішній температурі повітря 7-9 градусів тепла, температура теплоносія мала бути в межах 43-45 градусів. Тепловий лічильник в ЗОШ №6 у цей день показував температуру, що відповідає температурному графіку роботи тепломереж. За нормальної теплоізоляції приміщення цієї температури було б достатньо для підтримання належного рівня тепла, однак нинішня ситуація не дозволяє теплу, особливо на північному боці школи, утримуватися в приміщенні на належному рівні».

Як повідомляє медсестра ЗОШ №6 Надія Чмиренко, на цей день із простудними захворюваннями за допомогою до неї звернулися чотири учні. Піку простудних захворювань слід чекати незабаром.
23.11.2012 15:25
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter