На зустрічі з Бондаренком директорам черкаських шкіл пообіцяли призначити їх виключно за конкурсом

На зустрічі з Бондаренком директорам черкаських шкіл пообіцяли призначити їх виключно за конкурсом Як інформують у міській раді Черкас, Анатолій Бондаренко зустрівся з директорами черкаських шкіл. Він заявив присутнім, що напрямок розвитку дитячих садочків та шкіл мають визначати безпосередньо директори цих закладів. Саме їм, як нікому, найкраще відомо, що потрібно поліпшувати в навчальних закладах, аби вони могли повноцінно функціонувати.

– У бюджеті розвитку на 2016-ий рік намагатимемося закласти максимально необхідну суму коштів на капітальні видатки, при цьому, підніматимемо питання й про виділення грошей на поточні видатки в школах і садочках. Але те, що потрібно робити в тому чи іншому навчальному закладі, має, у першу чергу, визначити директор школи з педагогічним колективом, – наголосив Анатолій Васильович. – Разом із тим, мені хотілося б, щоб кожен із директорів утримував територію школи в належному господарському й санітарному стані.

На думку міського голови, кошти, які виділяються, на капітальні видатки шкіл та садочків, мають бути рівноцінними. Утім, бачення самих освітян щодо цього розділилися: одні висловилися за такий підхід, інші ж навпаки – вважають, що розподіл коштів має бути диференційованим і залежати, передовсім, від кількості учнів у закладі.

– При формуванні бюджету розвитку на наступний рік у першу чергу слід врахувати аварійні ситуації в школах та закінчити ті об’єкти, які розпочали раніше. Є заклади, яким не вдається показати енергоефективність, адже проекти недоведені до кінця, – зауважила голова Асоціації директорів шкіл, керівник Черкаської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №28 Тетяна Скорик. – А вже після цього нам хотілося б, щоб, хоча школи й різні, все-таки фінансування було пропорційним.

Проте кілька колег її не підтримали: директори 34-ої школи та 31-ої гімназії. Вони висловилися за те, аби підхід до фінансування кожного з навчальних закладів був індивідуальний. Тому міська влада далі продовжить вивчати це питання.

Серед важливих питань, які підняли освітяни під час зустрічі, – діяльність у школах груп продовженого дня. За словами Тетяни Скорик, у кожному з закладів нині працює по одній такій групі, яка фінансується з бюджету. Цієї кількості – замало.

– Якщо у початковій школі ми маємо близько п’ятиста дітей, а група продовженого дня розрахована на 35 місць, то нам доводиться відкривати додаткові платні групи, – зауважила Тетяна Андріївна. – Це викликає невдоволення батьків, і створює негативний імідж про заклад. Тому якби у великих школах було хоча б дві групи продовженого дня, це було б хорошим кроком назустріч як батькам, так і директорам.

Директор міської гімназії №9 Ірина Топчій звернулася до керівників міста з проханням збільшити стипендію обдарованим дітям, яку виплачують у рамках програми "Черкаські таланти" переможцям міжнародних конкурсів із найвищим рейтингом. Каже: на сьогодні її розмір в середньому становить близько 200 грн.

Окрім цього, заступник міського голови Станіслав Овчаренко повідомив директорам і про наміри призначати директорів шкіл та завідувачів дошкільних закладів винятково на конкурсних засадах.

– Департамент, у свою чергу, має розробити відповідне положення щодо участі кандидатів на заміщення таких посад та винести його для затвердження на розгляд виконкому, – підкреслив він.

Голова міського комітету профспілки працівників освіти і науки Ганна Федорченко акцентувала увагу на проблемі забезпечення житлом молодих спеціалістів.

– Щороку до нас приходить працювати близько 30 молодих спеціалістів, вони отримують заробітну плату на рівні 1,5 тисяч грн., оскільки не мають ні звання, атестацію не пройшли та працюють одну ставку. Тому житлове питання потрібно вирішувати, обдумати механізм, – наголосила Ганна Петрівна. – А в житловій черзі зараз перебуває 178 працівників галузі освіти.
24.12.2015 10:20
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter