Степанов: Україна отримає перші вакцини Pfizer у травні

Україна отримає перші дози вакцин за договором із Pfizer вже у травні. Перед цим надійдуть препарати цієї ж компанії у рамках ініціативи COVAX. Крім цього, є контракт на 10 мільйонів доз з компанією Novavax.

Як інформує 24 канал, про це повідомив очільник МОЗ Максим Степанов в ефірі "Право на владу" на 1+1. Відповідаючи нардепу Артуру Герасимову, він запропонував "спуститися на землю й подивитися, що відбувається у світі з поставками вакцин".

Урядовець звернув увагу на те, що відповідні контракти часто зриваються. Адже у світі не існує конкурентного ринку, компанії-виробники не завжди дотримуються поставок по конкретних датах.

"У нас були чіткі дати, наприклад, по AstraZeneca/Covishield. 1,5 мільйони доз мали приїхати до 31 березня. Після цього уряд Індії, по суті, наклав повну заборону на її експорт", – зазначив він.

Степанов висловився й щодо логістики для вакцини від Pfizer. За його словами, вже залучені компанії, які займатимуть її зберіганням на центральному складі та розвозкою.

Міністр пояснив, коли в Україні з'являться перші 117 тисяч доз вакцини від Pfizer у рамках ініціативи COVAX. За попередньою інформацією, вони мають прибути 14 – 15 квітня.

За його словами, їх направлять у спеціалізовані будинки-інтернати, тобто для людей похилого віку та соціальних працівників. "Ніякої черги з політиків точно не буде", – запевнив Степанов.

09.04.2021 10:45
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter