У Черкаській обллікарні щепили від коронавірусу 80 лікарів (відео)

У Черкаській обласній лікарні 24-го лютого щепили від коронавірусу вісімдесят лікарів. Загалом планують імунізувати понад сім тисяч осіб, розповіла Суспільному головна санітарна лікарка Людмила Кравченко.

Лікар-реаніматолог із Черкас Євген Горенко став першим в Україні, кого щепили від коронавірусу. Розповів, що жереб не тягнули, а першим медиком, якого вакцинують від коронавірусу, він став не випадково. Із початку пандемії він надає допомогу тяжкохворим, торік в листопаді, як і частина колег, Євген перехворів на ковід. Розповів, що імунітет поступово знижується, тож єдиний дієвий вихід – вакцинація.

"Звісно ж якась тривога була, як відреагує організм, можливо надалі якісь побічні ефекти, але знову ж зваживши усі за і проти, враховуючи те, що ми працюємо в зоні ризику, що динаміка розповсюдження ковіду розвивається. То це було одним із рушійних моментів".

Дав згоду на вакцинацію і лікар Віталій Бортишевський. Перед щепленням – заповнив анкету.

"Стандартна процедура - заповнення анкети: запитують, що є, чого не було. Ой, я бачив, як важко перебігає хвороба, тому для мене щеплення – це вихід".

У кабінеті щеплень працює четверо медиків. Найцінніше – вакцину, – зберігають у спеціальних сумках холодильниках.

"Коли відпрацювали 10 людей, – 10 доз, ми утилізуємо і беремо наступний флакон, відкриваємо підписуємо дату, час вакцинації. Набрали в шприц дозу, решту поставили у спеціальну сумку і працюємо далі",– пояснила медикиня.

За словами старшої медсестри Наталії Завірюхи, медики справляються навіть швидше, ніж рекомендує МОЗ, – 15 хвилин на одну людину.

Отримав дозу вакцини і лікар отоларингічного відділення Віталій Кошовий. Розповів, що побічних явищ не відчув та почувався під час та після щеплення – добре. Зауважив, сподівається, що і надалі так почуватиметься.

"Мав справу трішки із ковідними хворими, які були у важкому стані, не хотів би бути на їхньому місці. Тож хотів трішки себе уберегти від цього".

Після вакцинації медики пів години перебувають під наглядом терапевта, аби перевірити реакцію організму на препарат. Загалом Черкащині імунізують понад сім тисяч осіб, розповів голова обласної адміністрації Олександра Скічо.

"Це медпрацівники, які працюють у стаціонарі з ковідними хворими, це медики екстренки, працівники лабораторій, медики мобільних бригад".

На Черкащину доставили понад 16 тисяч доз вакцини AstraZeneca індійського виробництва, розповіла головна санітарна лікарка Людмила Кравченко.

"Вакцина схвалена ВООЗ, дозвіл на її використання дала Британія, ЄС, Індія. ВООЗ не зареєструвала жодного летального випадку, як ускладнення після проведення щеплення від ковід".

Зі слів Людмили Кравченко, сьогодні (24 лютого - ред.) планували щепити сотню лікарів, однак встигли вісімдесят. Для повної імунізації необхідно дві дози вакцини. Наступну вводитимуть через 28 днів.
25.02.2021 09:45
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter