У вересні на Черкащині зафіксовано 13 спалахів харчових отруєнь

У вересні на Черкащині зафіксовано 13 спалахів харчових отруєнь Напруженою називають у Держпродспоживслужбі санепідситуацію щодо гострих кишкових інфекцій в Україні загалом та на Черкащині зокрема.

Так, тільки у вересні 2019 року Держпродспоживслужба зареєструвала 13 спалахів харчових отруєнь. Найбільш «відзначилася» Одещина, де на лікарняному ліжку після вживання шаурми опинилося 45 осіб. А згодом 53 учні однієї з одеських шкіл стали жертвами гострої кишкової інфекції. З тієї ж причини у Києві потрапив до лікарні 21 хворий. А на Вінничині сальмонельоз діагностували 37-ми учням однієї зі шкіл Козятина.

У 2019 році на території Черкаської області зафіксовано 3 випадки групових захворювань, а саме:

- серед жителів с. Бузівка Жашківського району, учасників святкування дня народження в кафе «Центральне» с. Бузівка. Причиною спалаху стали працівники кафе, що були носіями бактерій роду сальмонели, виділених під час лабораторного обстеження;

- серед дітей дошкільного навчального закладу № 78 «Струмочок»;

- серед вихованців приватного дошкільного навчального закладу (ясла-садочка) комбінованого типу «Місто друзів» м. Черкаси. У другому та третьому випадках причиною спалахів були носії ротавірусу, які контактували із малечею.

З метою встановлення причин виникнення спалахів та недопущення повторних випадків фахівці Держпродспоживслужби провели розслідування. Як наслідок, були встановлені порушення вимог у сфері безпечності харчових продуктів та санітарного законодавства.

Крім того у 2019 році в Черкаській області зареєстровано 5 випадків захворювання на ботулізм, а саме:

- у жителя с. Іркліїв Чорнобаївського району внаслідок вживання копченої річкової риби (товстолоб) домашнього приготування;

- випадок захворювання на ботулізм з двома потерпілими (жительки с. Онопріївка (мати і 14-річна донька). Причиною захворювання, ймовірно, стало вживання консервованих огірків домашнього приготування, які містили ботулотоксин;

- у жителя с. Богуславець Золотоніського району після вживання в’яленої річкової риби домашнього приготування;

- у вагітної жительки Кіровоградської області, яка перебувала в гостях у Тальнівському районі Черкаської області, де вживала куплену на ринку в’ялену річкову рибу;

- у жителя с. Грушківка Кам’янського району. Чоловік вживав консервовані гриби та свинину тушковану домашнього приготування.
11.10.2019 10:20
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter