У першому півріччі 2019 року в Черкаській області зареєстровано 122 випадки захворювання на сальмонельоз

У першому півріччі 2019 року в Черкаській області зареєстровано 122 випадки захворювання на сальмонельоз За інформацією КНП « Черкаський міський інформаційно – аналітичний центр медичної статистики та здоров’я, високий рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції зазвичай припадає на спекотну пору року. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників кишкових інфекцій.

Серед них найбільш актуальним є сальмонельоз, епідеміологічна значимість якого визначається високими показниками захворюваності, особливо серед дітей; виникненням спалахів та значним розповсюдженням.

За 6 місяців 2019 року в Черкаській області зареєстровано 122 випадки сальмонельозу (інтенсивний показник 10,0 на 100 тисяч населення), в т.ч. по м. Черкаси – 43 випадки. Захворюваність збільшилась на 11,9% в порівнянні з 2018 роком та на 13,7% порівняно зі стандартизованим показником за 5 років. Серед захворівших 31,1% дітей віком від 0-17 років.

Захворювання характеризується ураженням органів травлення з розвитком синдрому інтоксикації. Хворобу викликає велика група бактерій сальмонел, які стійкі у зовнішньому середовищі. Сальмонели здатні зберігатися та розмножуватися у харчових продуктах не змінюючи їх зовнішнього вигляду та смаку. Основними джерелами інфекції є велика рогата худоба, свині, домашня водоплавна птиця, кішки, собаки, щури, миші, а також хвора людина або носій. Носійство збудника у перехворілих може тривати від кількох днів до кількох років. До організму збудники потрапляють, головним чином, з інфікованою водою, харчовими продуктами (м’ясо та м’ясні продукти, молоко, яйця) або через брудні руки.

Інкубаційний період становить від 2-6 годин до 2-3 діб. Захворювання починається гостро з підвищення температури до 38-39°С, головного болю, слабкості, нездужання, болю в животі. Пізніше приєднується нудота, блювота та діарея.
02.09.2019 12:30
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter