У Черкаському кардіоцентрі почали робити міні-інвазивні операції на серці

У Черкаському обласному кардіологічному центрі почали робити міні-інвазивні операції на серці.

Це стало можливим завдяки придбанню для медичного закладу відеоторакоскопічної стійки. Майже 4 млн грн на її закупівлю було спрямовано з держбюджету за пропозицією нардепа Олега Петренка.

За словами головного позаштатного кардіохірурга Олега Журби, до сьогодні подібне обладнання було лише у двох столичних медичних закладах. Черкаси стали першим регіоном, крім Києва, де відтепер зможуть виконувати операційні втручання на такому високоякісному обладнанні. На одну з перших операцій у Черкаси завітав лікар із німецької клініки міста Штутгарт, де подібні втручання вже є рутинними.

Нова стійка дозволяє робити операції менш травматичними для пацієнта та навіть скорочує час його перебування у стаціонарі.

– Ми маємо слідкувати за світовими тенденціями у лікуванні, – переконаний Олег Журба. – Я не вважаю, що кількість населення у місті чи області може якось впливати на якість виконання операції. Те, що наш кардіоцентр розташований у Черкасах, не означає, що в такому невеликому місті не можуть виконувати такі операції.

За словами лікаря, минулоріч в обласному кардіцентрі провели рекордну кількість операцій – 355. Каже: можуть робити й більше. Втім для цього потрібна ще одна операційна.

– Чим більше ми виконуємо діагностувань, тим більше ми виявляємо проблем у пацієнтів і оперуємо, – говорить Олег Журба. – У нас достатньо кваліфікованих кадрів, є четверо кардіохірургів. Але робити більше операцій в одній операційній ми не можемо – максимум дві на день. Для нової операційної треба операційний стіл, лампи, новий набір інструментів, а також апарат штучного кровообігу. Останнє – найкоштовніше, вартує близько 10 млн грн.
У Черкаському кардіоцентрі почали робити міні-інвазивні операції на серці
25.03.2019 08:20
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter