Близько 10 тисяч дітей у Черкасах залишаються без договору на обслуговування з лікарем, - 5 канал

За попередніми підрахунками Департаменту охорони здоров'я, в обласному центрі без договору з лікарем залишаються близько 10 тис. дітей

У Черкасах не вистачає педіатрів. Замість 48 необхідних – працює лише 35. Ті, що є, вже набрали пацієнтів. Батьки, шукаючи вихід, домовляються з лікарями в районах, але кажуть, дітей під час хвороби перевозити не варто. У схожій ситуації опинилися чимало українських міст.




Світлана Бондаренко із 5-річним онуком Давидом прийшли до поліклініки із застудою. Але педіатра, з яким можна укласти договір на обслуговування, не знайшлося.

"Мені сказали, що вже немає вільних лікарів. Зараз же сімейні лікарі не приїжджають додому, треба самим в поліклініку їхати. А як ми живемо в Південно-Західному районі, то я ж не буду везти хвору дитину в Червону Слободу", – розповідає жінка.

Щонайменше 40 маленьких пацієнтів щодня приймає лікар-педіатр Олександр Понурко. Він уклав договори на обслуговування майже 1 тис. дітей, але черга до нього не меншає.

Бідкається: "Набрали до середини грудня 986 дітей, але в середині грудня система була закрита по набору, більше система не пропускала. Але майже кожен день батьки дзвонять, хочуть ще декларацію з педіатром, багато хочуть зі мною заключить, але немає".

У педіатричному відділенні Черкаського міського центру медико-санітарної допомоги №5 – лише 13 педіатрів. Усі набрали пацієнтів понаднормово, але робочих рук не вистачає. Тож, шукають хоча б іще трьох лікарів. А поки дітей приймають й без угоди.

У Черкасах із 48 необхідних педіатрів є лише 35. За попередніми підрахунками Департаменту охорони здоров'я, без договору з лікарем залишаються близько 10 тис. дітей в обласному центрі.

У Департаменті охорони здоров'я Черкас кажуть, що планують залучати до роботи інтернів та запрошувати лікарів з інших областей. При цьому обіцяють компенсувати оренду житла. А поки рекомендують батькам шукати фахівців в інших населених пунктах або підписувати угоди із сімейними лікарями. Набирати пацієнтів понаднормово педіатри не погоджуються.

"Постанова Кабінету Міністрів, видана наприкінці грудня, яка встановлює інші коефіцієнти. При надлишку пацієнтів у сімейного лікаря чи педіатра – застосовується понижувальний коефіцієнт. Якщо лікар набрав більше як 10%, то йому грошей прийде 80% від тієї суми, що повинна прийти", – пояснює директор Департаменту охорони здоров'я міськради Олег Стадник.

У МОЗ кажуть, що така проблема у багатьох містах України.

"Є перекоси на місцях. Це робота, яка покладена на місцеву владу – знайти лікаря для своєї громади. Це не є дуже просто. Треба з розумінням ставитися до цього. Бо місцевій владі, меру чи голові райради, треба поїхати до університету і залучити нового лікаря. Але з часом цей процес буде йти краще і проблема буде вирішуватися", – запевняє заступник міністра охорони здоров'я України Павло Ковтонюк.

Черкаські чиновники проблему з дефіцитом педіатрів обіцяють розв'язати найближчим часом. Окрім того, потрібно врахували, що серед нинішніх 35 дитячих лікарів, майже 20 – пенсіонери.

Яна Лимаренко, Ганна Брикова, В'ячеслав Ромодан, "5 канал"
16.01.2019 11:45
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter