Депутат Черкаської міськради Карась пропонує провести в Черкасах медичну конференцію з приводу наказу МОЗ про надання первинної меддопомоги

Депутат Черкаської міськради Карась пропонує провести в Черкасах медичну конференцію з приводу наказу МОЗ про надання первинної меддопомоги Депутат міської ради Павло Карась ініціює проведення в Черкасах медичної конференції, аби її учасники сформували узгоджені пропозиції до проекту наказу «Про затвердження порядку надання первинної медичної допомоги». Як інформують у міськраді Черкас, текст цього документа Міністерство охорони здоров’я України оприлюднило 28 лютого для публічного обговорення.

– Цей наказ, у разі його прийняття, стане найбільшим ударом по вкрай необхідній нашій країні медичній реформі. Опублікований документ не дає відповіді на жодне з питань, які сьогодні є в лікарів первинної ланки, – обурився депутат Павло Карась. – Насамперед, у додатку до цього проекту рішення відсутні клінічні протоколи з чітким розподілом зон відповідальності лікарів первинної та вторинної ланки. Більше того – не згадується тут і про низку захворювань із метою профілактики. Як приклад, взагалі не йде мова про необхідність профілактики раку легень, натомість профілактика туберкульозу полягає лише в щорічних опитуваннях потенційних пацієнтів. Чомусь зовсім не згадується про необхідність проведення імунологічної діагностики цього захворювання та флюорографічних скринінгів. У мене складається враження, що не потрібно мати професію лікаря чи середнього медичного працівника, щоб, відповідно до цього наказу, надавати первинну медичну допомогу. Достатньо бути волонтером, аби запитати в людини – є у в неї туберкульоз чи ні.

Відтак, Павло Миколайович пропонує зібрати в обласному центрі медичну професійну конференцію із залученням лікарів первинної ланки та напрацювати на ній пропозиції до проекту оприлюдненого МОЗом наказу. Кінцевий термін прийняття міністерством зауважень до цього документу – 28 березня.
14.03.2018 09:45
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter