Поради, як уберегтися від травмування взимку

Поради, як уберегтися від травмування взимкуКНП «Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я ЧМР» поширює поради по запобіганню травматизму взимку.

Основною причиною травматизму взимку є банальний поспіх. Багато хто не помічає льоду, припорошеного снігом, в результаті чого падають і отримують різноманітні травми.

Крім того, значна частина травм пов’язана з громадським транспортом. Підсковзуються і падають як при вході до автобусу або тролейбусу так і при виході з них. Особливо безпечними можуть бути падіння на слизьких сходинках. Переломи кінцівок виникають через те, що, падаючи, людина інстинктивно виставляє вперед руку і завалюється на неї всією масою тіла.

Аналогічно невдало виставлена нога ламається в області гомілки. У жінок цьому сприяє також і носіння взуття на високих підборах. В такому взутті дуже легко спіткнутись і впасти.

Особливо часто переломам піддаються люди похилого віку. Через вікові особливості їх скелету (підвищена хрупкість кісток, менша еластичність зв'язок і м’язів), навіть невеликий удар може визвати переломи кінцівок, ребер, хребта, а також важку травму – перелом шийки стегнової кістки. У 95% випадків цей перелом зустрічається у жінок. Людям похилого віку без необхідності в слизьку погоду з дому взагалі не виходити, слід відкласти поїздки, походи до магазину і до всебічних інстанцій.

Цих же рекомендацій повинні дотримувати і вагітні жінки.

В ожеледицю краще залишатись вдома, але якщо необхідно вийти на вулицю, то слід взути максимально зручне взуття на плоскій підошві, уникати спішки, обходити небезпечні ділянки, при виході з громадського транспорту або спуску по сходам обов’язково держатись за перила або попросити прохожих про допомогу.

Обтяжуючим фактором травматизму є стан алкогольного сп’яніння.

Щоб знизити ризик падіння при ожеледиці, слід дотримуватись наступних правил:

- носити взуття бажано на плоскій підошві або на низькому квадратному каблуці;
- можна прикріплювати до підошви взуття полоску наждачного паперу або звичайного пластиря чи ізоляційної стрічки; краще підійде взуття з рифленою підошвою;
- при ожеледиці слід ходити по особливому – якби трішки сковзати, наче на маленьких лижах, наступати на всю підошву;
- уважно дивитись під ноги (при спішці можна не помітити навіть відкритого льоду);
- йти бажано як можна повільніше. Важливо пам’ятати, чим скоріше Ви йдете, тим більше ризику упасти, дівчатам під час ожеледиці не стоїть ходити на високих і тонких підборах;
- якщо ви носите довге пальто або шубу, обов’язково піднімайте поли одежі коли виходите з транспорту або спускаєтесь по сходинках - не ходіть дуже близько біля стін будівель – з даху може впасти сосулька або кусок затвердівшого снігу.

Якщо почуваєте, що втратили рівновагу, старайтесь впасти з найменшими втратами:

- при падінні слід згрупуватись – це зменшить силу удару об лід, постарайтесь присісти – зменшиться висота падіння;
- у момент падіння слід напружити м’язи – отримаєте лише забій;
- завжди безпечніше падати на бік, саме так можливо убезпечити таз, хребет і кінцівки;
- при падінні обличчям на землю, голову слід втягти до плечей, лікті притиснути до боків, спину випрямити, ноги трішечки зігнути; ні в якому разі не слід приземлятись на витягнуті руки;
- при падінні на спину притиснути підбородок до грудей, а руки розкинути як можна ширше;
- якщо падаєте із слизьких сходинок, постарайтесь прикрити обличчя і голову руками.
06.12.2017 11:05
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter