У Каневі відкрили кабінет замісної терапії для людей з ВІЛ

У Канівському районі медичне обслуговування для людей з ВІЛ стає більш доступним та якісним. Відсьогодні тут запрацював кабінет та сайт замісної підтримувальної терапії (ЗПТ). Його відкрили на базі Канівської центральної районної лікарні. І вже цього дня шестеро пацієнтів отримали відповідні послуги.
Відкрили сайт ЗПТ у рамках пілотного проекту «Сталість ВІЛ-послуг» – завдяки співпраці обласної та районної влади, міжнародних донорів, громадського сектору. Фахівці переконані: запуск сайту – вдалий приклад для реалізації проекту в інших районах та містах Черкащини.
У Каневі відкрили кабінет замісної терапії для людей з ВІЛ

За словами першого заступник голови ОДА Віталія Коваля, вартість будівельних робіт, облаштування кабінету та створення сайту ЗПТ сягає понад 200 тис. грн. Із них близько 70 тис. грн – з районного та міського бюджетів, 144 тис. грн – від проекту USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії» , що підтримує пілот «Сталість ВІЛ-послуг» на Черкащині.

– Реалізація проекту на Канівщині – це багатоетапна спільна робота всіх ланок, – зауважив перший заступник голови ОДА Віталій Коваль, – що є запорукою створення сталої моделі надання життєво важливих послуг ключовим групам населення та людям, які живуть з ВІЛ.

Керівник проекту USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії» Ната Аваліані подякувала владі за ініціативу та підтримку і зазначила:

– Маю надію, що це лише частина того, що зробимо в подальшому. Партнерство між владою, громадськими та міжнародними організаціями є дуже важливим. Приємно, що ця співпраця є запорукою реформування медицини, забезпечення необхідних медпослуг, зокрема таких, як і ЗПТ. Сподіваюсь, це старт не лише для розвитку послуг у сфері ВІЛ, а й у цілому –реформування системи охорони здоров’я.

Керівник ВБО ЛЖВ «Від серця до серця» Наталія Несват сказала, що у перспективі – запровадження інших видів послуг, надання інтегрованої допомоги, базовий пакет послуг та ін. Відкриття кабінету, де надаватимуть ЗПТ, – саме в Каневі та Канівському районі через складну епідеміологічну ситуацію: показник захворюваності на ВІЛ в цьому регіоні перевищує середній обласний показник і загальний по Україні. Відкритий кабінет дозволить пацієнтам з ВІЛ в одному місці отримати основні послуги, при цьому вести повноцінне життя.

Лікар-нарколог Канівської ЦРЛ Леся Леонько каже, що одержання пацієнтами послуг спонукатиме їх до ресоціалізації та реінтеграції в суспільство, адже ЗПТ є одним із найефективніших методів профілактики захворювання на ВІЛ, гепатит та інші хвороби. Самі ж пацієнти цього хочуть, а це важливо, зауважила лікар.

Нині в приміщенні діє кабінет, де пацієнти безпосередньо отримують послуги ЗПТ. Тут працюють лікарі-наркологи, психолог. У подальшому планують розмістити кабінет довіри, сайт антиретровірусної терапії, надання допомоги фтизіатричним хворим.
01.11.2016 16:25
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter