На Черкащині циркулюють три віруси ГРВІ та грипу

На грип та ГРВІ у Черкаській області захворіли 3,5 тисячі жителів. За результатами досліджень, проведених у Обласному лабораторному центрі Держсанепідслужби України, у регіоні циркулюють наступні віруси: парагрип (39 випадків), аденовіруси (1 випадок), А\Н1N1 (5 випадків).

Як повідомляють у Черкаській ОДА, про це йшлося на нараді у Департаменті охорони здоров'я Черкаської ОДА, де проходила селекторній нарада Міністерства охорони здоров'я щодо ситуації з захворюваності на грип та ГРВІ. Крім того на ній обговорили надання медичної допомоги населенню, а також фактів летальних випадків від грипу та ГРВІ.

Про стан захворюваності в країні розповіла директор Українського центру з контролю та моніторингу захворювань Міністерства охорони здоров’я України Любов Некрасова. З діагнозом ГРВІ та грип в Україні госпіталізовані 76,9 тисяч громадян, а це 3,5% від загальної кількості хворих, із них 76% – це діти до 17 років. За останній тиждень в регіонах зареєстровано 702 тяжких випадки ГРВІ. Більше сотні – діти, 300 осіб – люди працездатного віку.

- Сьогодні по всіх областях України немає перевищення епідемічного порогу, - додала Любов Некрасова. – Розрахований ВООЗ показник захворюваності - 578 випадків на 100 тисяч населення, нині в Україні він складає 310.

Найвища захворюваність на грип та ГРВІ зареєстрована в Вінницькій області, найменша - у Харківській. Також відзначається збільшення темпу приросту захворюваності серед дорослого населення (13,9 %), особливо в Донецькій, Луганській, Полтавській, Сумській та Київській областях. З початку епідсезону грип забрав життя 25 українців.

Любов Некрасова наголосила на проблемі недотримання плану щеплень від грипу. Зокрема, такій вакцинації підлягає контингент із групи ризику, а це 9 мільйонів українців (люди з хронічними захворюваннями, статусом ВІЛ\СНІД, порушеннями метаболічних процесів, працівники установ та підприємств, які працюють з людьми, лікарі). Зокрема, мільйон медичних працівників. Проте, з останніх щеплені лише 200 тисяч.

Тож фахівці відомства наголосили регіонам, що варто посилити роботу з підприємствами, де є фахівці, задіяні в масових роботах, також розгорнути більш потужну інформаційну кампанію для населення з метою інформування про симптоми й наслідки гриппу та ГРВІ, заклади, куди потрібно звертатися.

Летальні випадки, які трапилися - це випадки, коли хворі запізно звернулися по допомогу й були нещеплені, зауважили учасники селектору.

- Наразі в області епідситуація стабільна, втім, вона лишатиметься такою, якщо кожен житель відповідально ставитиметься до свого здоров'я, - додав заступник директора Департаменту охорони здоров’я Черкаської ОДА Олег Найдан. – Не варто панікувати, бо віруси грипу циркулюють у нас постійно. Здебільшого, це мікси 8-10 вірусів. Торік ми мали 1 смертельний випадок від Н1N1, 2009 року він забрав життя більше 20-ти черкащан. Наразі в аптечній мережі є всі препарати, необхідні для лікування грипу різних штамів.
14.01.2016 18:15
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter