Михайло Лобас: "Фрезеніус" - соціально відповідальна компанія, яка лікуватиме хворих незалежно від ситуації

Михайло Лобас: "Фрезеніус" - соціально відповідальна компанія, яка лікуватиме хворих незалежно від ситуації «Фрезеніус» – соціально відповідальна компанія, яка надаватиме послуги незалежно від ситуації». Як інформують у Департаменті охорони здоров`я Черкаської ОДА, про це під час сесії Черкаської облради заявив керівник Департаменту Михайло Лобас.

Він переконаний, що всі питання, пов’язані з тим, що клініка не проводитиме діаліз через затримки з проплатами – маніпуляції. Він також наголосив, що сьогодні вперше за 6 років конфлікту з приватною структурою розпочатий діалог.

- «Фрезеніус» – соціально відповідальна компанія, яка надавала, надає і надаватиме послуги незалежно від ситуації, - сказав Михайло Лобас. – І всі розмови про те, що через невчасні проплати діалізникам відмовлять у допомозі – лише маніпуляції. Сьогодні не було жодного випадку, щоб пацієнту відмовили в процедурі. І сьогодні в цій ситуації всі крапки над І вже розставлені. Законодавство не передбачає оплати послуг приватним структурам. Проте, сьогодні розроблений механізм урегулювання цієї ситуації.

Також розроблений типовий договір, за яким можна оплатити уже проведену послугу гемодіалізу з початку 2015-го року до моменту підписання договору. Пакет документів був направлений на аналіз в суміжні підрозділи ОДА, де були враховані всі зауваження.

Крім того, фахівці департаменту вже розробили пакет документів, який включає в себе алгоритм дій для законного проведення тендерної процедури в один етап з одним учасником при відсутності конкуренції, що підтверджено висновком обласної торгово-промислової палати. Даний пакет розісланий головам адміністрацій міст і районів.

Нагадаємо, рішенням сесії обласної ради в березні ухвалене рішення про виділення коштів в розмірі 8 млн. грн. на виконання програми «Надання медичної допомоги хворим нефрологічного профілю на 2014-2017 рр.» на умовах співфінансування з місцевими бюджетами і 2млн.779тис.грн. на погашення кредиторської заборгованості за 2014 рік. Кошти виділені субвенцією й розподілені по містам і районам відповідно до кількості хворих, які лікуються в «Фрезеніусі». 8 млн грн становить 40% від існуючої потреби.

Наразі 18 міст і районів повністю використали субвенцію, 8 міст і районів, 4 провели тендерні процедури і знаходяться на етапі підписання договорів.

Умань, Корсунь-Шевченківський район, Монастирищенський, Смілянський, Тальнівський, Шполянський райони не оголосили тендерні процедури і саботують виконання рішення сесії обласної ради, яке тягне за собою неможливість виконання обласної програми надання медичної допомоги хворим нефрологічного профілю.

- Це питання неодноразово розглядалося на колегіях та на координаційній раді й зафіксоване у відповідних рішеннях. На сьогодні вони не виконані, - наголосив він. – Тож прошу голів адміністрацій районів та мера міста Умань забезпечити виконання рішення сесії облради та доручень голови ОДА: використати за призначенням кошти, виділені облрадою для розрахунків за надані послуги та погашення кредиторської заборгованості.

Додатково в повному обсязі виділили кошти 6 міст і районів, частково 4 міста та райони ( м. Канів, Городищенський, Драбівський, Катеринопільський райони ), не виділили 8 міст та районів: Черкаси, Умань, Золотоніський район, Корсунь-Шевченківський, Монастирищенський, Смілянський, Тальнівський, Черкаський райони.

Недофінансування сягає 10 млн. 508 тис. грн., 7 млн. із яких – Черкаси.

Під час засідання слово взяв і головний лікар клініки «Фрезеніус» Володимир Новаківський, який повідомив, що співпраця триває, і якщо райони розрахуються, то конфлікт буде вичерпаний.

Щодо розрахунків із приватною клінікою на наступний рік, то питання вирішуватимуть у столиці.
03.09.2015 09:30
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter