Нова влада запевняє хворих "Фрезеніусу", що буде фінансувати їх лікування

Нова влада запевняє хворих "Фрезеніусу", що буде фінансувати їх лікування За інформацією Черкаської обласної ради, голова обласної ради Валентина Коваленко, голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко, депутати обласної ради Любов Майборода, Наталія Старікова та Володимир Борисенко зустрілися із представниками ТОВ «Фрезеніус Медікал Кер Україна» і хворими на ниркову недостатність, які отримують послуги лікування в приватній компанії.

Про фінансові і юридичні аспекти діяльності ТОВ «Фрезеніус» розповів директор філії Володимир Подворний. За його словами, лікування кожного з 62 пацієнтів клініки коштує в межах 160 тис. грн. На сьогодні роботу клініки за 2013 рік проплачено не у повному обсязі, а угоди про оплату, що мали б укладатися між центром і міськими та районними бюджетами, не підписуються. Тому він звернувся до присутніх керівників області невідкладно вирішити питання погашення заборгованості та подальшого фінансування лікування цих хворих.

За словами ж самих хворих для них лікування у приватній клініці – важливе з точки зору якості надання послуги. Це стосується, зокрема, умов лікування, обслуговування та того результату, що вони спостерігають після отриманих процедур.

На переконання голови обласної ради Валентини Коваленко, останнє, а саме – забезпечення якості надання лікування хворим, і є головним питанням у подальших діях обласної влади з вирішення цього питання.

Щодо зауважених проблем директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Леонід Брожик зазначив, що на сьогодні в області медичну допомогу з хронічною нирковою недостатністю потребує 204 особи. Із них: 146 пацієнтів отримують лікування в обласній лікарні та на базі 2-х її філій: Уманській та Звенигородській на 30 діалізних апаратах, а також – 58 пацієнтів у ТОВ «Фрезеніус». Усі хворі, що лікуються у державних закладах повністю забезпечені усіма необхідними препаратами, а медичну допомогу хворим із нефрологічною патологією організовано відповідно до вимог діючих нормативних документів.

Крім того, за словами Володимира Брожика, проблема забезпечення послугою гемодіалізу найкраще вирішена з-поміж інших регіонів саме в Черкаській області (8 рейтингове місце по Україні), тому що цим складним способом лікування користується найбільша кількість хворих із хронічною недостатністю. На запитання Валентини Коваленко про рівень смертності в обласній лікарні, порівняно з приватною клінікою, Володимир Брожик зауважив, що у комунальних закладах перебувають переважно тяжкохворі (тобто ті, що лікуються на стаціонарі, а не амбулаторно) й у 2013 році з них померло 16 пацієнтів (10% від загальної кількості хворих). Крім того, у минулому році двоє тяжкохворих пацієнтів перейшли на лікування з «Фрезеніусу» в обласну лікарню.

У ході зустрічі, до мам хворих та до пацієнтів лікувальних закладів звернулася голова обласної ради та запевнила, що усі присутні зібралися саме для того, щоб вирішити спільну проблему – забезпечення хворих кваліфікованим лікуванням. Вона також закликала сторони забути про попередні чвари та спільно шукати виходи із ситуації, що склалася.

– Протистоянь тут немає, ми всі хочемо, щоб наші хворі отримали якісне лікування. Ми всі хочемо знайти можливість відшукати ці кошти. І не треба зараз говорити про те, що влада байдужа – ми зараз маємо в Україні, зокрема й в області, надзвичайно складну ситуацію, тож і питання досить складне, але буде вирішене, – зауважила Валентина Михайлівна та запевнила усіх присутніх хворих, що спільно з головою облдержадміністрації, керівниками місцевих органів самоврядування і виконавчої влади буде знайдено рішення на користь кожного хворого.

Вона також почула відповідь від присутніх хворих про не принциповість для них джерела фінансування забезпечення – чи з обласного чи з місцевого бюджету. «Головне, щоб воно було», – наголосили хворі.

Позицію необхідності пошуку рішення без утисків прав пацієнтів на якісне медичне обслуговування підтримав також голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко. Він, зокрема, зауважив, що ще будучи депутатом минулої каденції, головою постійної комісії обласної ради з питань бюджету підтримував відкриття філії «Фрезеніусу» на Черкащині.

– Для мене, як для громадянина Черкащини, голови облдержадміністрації головне, щоб та людина, яка отримує на сьогодні медичні послуги – отримувала їх якісно, – наголосив він та додав, що на сьогодні керівники, «як представники народної влади», мають зробити все від них залежне для того, щоб люди відчували, що ця влада дійсно піклується про їхні інтереси та відстоює їхню позицію.

Свої пропозиції щодо вирішення проблем забезпечення лікуванням хворих на ниркову недостатність також висловила депутат обласної ради Любов Майборода.

За результатами обговорення було ухвалено ряд взаємних рішень здійснити ряд наступних кроків для вирішення існуючих проблем:

– керівникам області особисто ознайомитись з умовами надання лікування у приватній клініці та комунальних закладах;

– Департаментом охорони здоров’я облдержадміністрації розробити обласну програму лікування хворих нефрологічного профілю на 2014 та подальші роки;

– запросити комісію Міністерства охорони здоров’я України для ознайомлення з матеріально-технічною базою обласної лікарні, її філій та надання нею висновку щодо рівня надання медичної допомоги хворим із хронічною нирковою недостатністю;

– вирішити питання фінансування лікування хворих у ТОВ «Фрезеніус» через укладання угод фірми із місцевими громадами та при необхідності – надання субвенцій з обласного бюджету (у залежності від кількості хворих в районах чи містах).
02.04.2014 09:15
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter