Поблизу центру зайнятості в Умані виявили прохід в катакомби

Поблизу центру зайнятості в Умані виявили прохід в катакомби Куди ведуть уманські катакомби: таким питанням починають перейматись уманчани після чергового обвалу. Приводом укотре згадати уманські підземелля стала чергова знахідка поблизу районного центру зайнятості. Вузький прохід вимощений цеглою знову нагадав уманчанам про багатовікову історію міста.

Уманські катакомби ховаються під землею близько чотирьох століть. Час від часу вони нагадують про себе обвалами доріг, осіданням ґрунтів під спорудами. Але достеменно дізнатися, хто і навіщо їх викопав, нині неможливо. За однією з версій, цими ходами у XVII столітті до козацької фортеці доправляли провіант і воду. Ними ж у 1677 році до неї потрапили турки. У 1768-му найкривавішу розправу тут влаштували гайдамаки, так само з’явившись у місті буквально з-під землі. Відтоді печери називають гонтівськими.

За ще однією версію, подібні печери використовувались жителями в якості “погреба”, зазвичай вони не перевищували кілька десятків метрів.

Досі ні історики, ні місцева влада не можуть точно встановити протяжність ходів під містом, їх точне розташування. Підземелля дають про себе знати випадково — коли утворюються провалля.

Останній підземний хід було виявлено навесні під час реконструкції центральної площі міста, наразі там тривають дослідження та вносяться зміни у вже існуючий проект будівництва Площі Соборності з урахуванням “підземної знахідки”.

Вечірня Умань
12.07.2018 18:20
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter