Черкаська прокуратура озвучила власну позицію у справі про підозру 4 полісменам у перевищенні повноважень

Черкаська прокуратура озвучила власну позицію у справі про підозру 4 полісменам у перевищенні повноважень Сьогодні відбувся брифінг заступника прокурора Черкаської області Юрія Ковтуна щодо розслідування кримінального провадження за підозрою 4 працівників поліції в перевищенні службових повноважень, незаконному позбавленні волі та розбійному нападі на черкащанина.

Юрій Ковтун нагадав учасникам заходу, що слідчим відділом прокуратури Черкаської області повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч. 2 ст. 187 (розбій), ч. 2 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу) Кримінального кодексу України 4 працівникам управління патрульної поліції м. Черкаси Департаменту патрульної поліції Національної поліції України, які за попередньою змовою, зловживаючи владою, незаконно позбавили волі одного з місцевих жителів, вчинили розбійний напад на нього, а в подальшому двоє з цих працівників поліції з метою укриття злочинів та уникнення кримінальної відповідальності за вказані дії вчинили службове підроблення, що додатково кваліфіковано за ч. 1 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України.
Оскільки вказана подія набула широкого суспільного резонансу, заступник прокурора області довів представникам засобів масової інформації позицію прокуратури області та розповів журналістам обставини вчинення поліцейськими злочинів.

Акцентував увагу присутніх на тому, що працівники поліції насильно вивезли потерпілого в лісовий масив, де нанесли тілесні ушкодження, а також заволоділи грошима потерпілого та майном після того, як колеги підозрюваних поліцейських (наголосивши на цьому) склали відповідні документи про вчинення потерпілим адміністративних правопорушень. Стосовно поліцейських, які безпосередньо затримали потерпілого та склали щодо нього адміністративні матеріали, слідство за вказаним фактом не проводиться. Підозри оголошено іншим 4 особам, які «забрали» людину проти її волі та відвезли до лісового масиву вже після складання всіх необхідних документів.

«У подальшому з метою, так би мовити, надання своїм діям «законного забарвлення» двоє із підозрюваних склали документи про нібито застосування до потерпілого такого заходу, як поліцейське піклування», - зауважив Юрій Ковтун.

Також він пояснив, що поведінка потерпілого, яка, можливо, була протиправною, буде оцінюватися виключно судом під час розгляду адміністративних матеріалів, складених стосовно нього за ст. 173 КУпАП (дрібне хуліганство) та за ст. 185 КУпАП (злісна непокора працівнику поліції). Але протиправна поведінка особи не дає права працівнику правоохоронного органу переступити закон і вчиняти будь-які неправомірні дії щодо цієї особи.

У вівторок, 18.04.2017, прокуратура області звернулася до суду з клопотаннями про обрання підозрюваним запобіжних заходів та відсторонення від займаних посад.

Клопотання про відсторонення від посад задоволено судом у повному обсязі, а запобіжні заходи обрано у вигляді особистого зобов'язання.

Наразі у прокурора є 7 днів для визначення питання наявності підстав для оскарження таких судових рішень, крім того, він буде визначатися із доцільністю подачі апеляційних скарг.

Слідство триває, проводяться необхідні слідчі і процесуальні дії, спрямовані на встановлення істини та прийняття остаточних процесуальних рішень відповідно до вимог чинного законодавства.

За вчинене зловмисникам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.
19.04.2017 18:15
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter