У черкаському Держгеокадастрі дали роз'яснення з приводу акції протесту маньківських аграріїв біля їхніх стін

У Головному управлінні Держгеокадастру дали роз’яснення з приводу акції протесту маньківських аграріїв.

Біля Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області 17 січня відбулася акція, на якій були присутні фермери з кількох районів, учасники АТО й люди, що їх підтримують. Причиною такого зібрання, за словами учасників, стало те, що фермера з Маньківщини Григорія Білецького не допустили до участі в аукціоні з продажу прав оренди землі. На жаль, пан Білецький не звертався зі скаргами щодо порушення його прав до ГУ Держгеокадастру у Черкаській області як організатора торгів напередодні аукціону, маючи на це час, оскільки реєстрація для участі в торгах закінчується за три дні до проведення самої процедури.

Ще 29 січня 2009 року між СФГ «Білецького» та Маньківською райдержадміністрацією був укладений договір оренди землі площею 21,7112 га в адмінмежах Русалівської сільської ради терміном на 5 років. Після закінчення цього терміну до Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області не надходило звернень від СФГ «Білецького» стосовно продовження договору оренди. Тобто, з 29 січня 2014 року договір оренди закінчився та вважається припиненим.

Григорій Білецький три роки самовільно використовував земельні ділянки площами 4,9695 га й 16,7417 га, про що сам зізнавався. Водночас на сьогодні в користуванні СФГ «Білецького» перебуває понад 350 га земель сільськогосподарського призначення в адмінмежах Русалівської сільської ради

Відповідно до частини 5 ст. 135 Земельного кодексу України між ДП «Черкаський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» і ГУ Держгеокадастру укладено договір «Про проведення земельних торгів» від 04.12.2017 року з продажу прав оренди десяти лотів, зокрема й двох ділянок площами 4,9695 га й 16,7417 га, що розташовані в адмінмежах Русалівської сільської ради Маньківського району. На сайті Держгеокадастру було розміщено оголошення про проведення торгів, які відбулися 11 січня 2018 року.

Звісно ж, у всіх земельних проблемах звинувачують Держгеокадастр, не розібравшись у проблемі, як сталося й у ситуації з фермером Білецьким. Ніхто з організаторів акції не звернувся до законодавства, щоб усе з’ясувати.

У Земельному кодексі України (гл. 21, ст. 135 – 138) йдеться про підготовку та процедуру проведення торгів. У Кодексі зазначено, що виконавцем земельних торгів є суб’єкт господарювання, який уклав з організатором земельних торгів договір про їх проведення. Орган виконавчої влади, у цьому разі – ГУ Держгеокадастру у Черкаській області, є лише організатором земельних торгів.

Угода на проведення торгів укладена між ГУ Держгеокадастру й Державним підприємством «Черкаський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» – виконавцем. Тобто до збору документів учасниками аукціону й до проведення самих торгів ГУ Держгеокадастру не має ніякого відношення. Усі учасники, які зібрали документи відповідно до ст. 137 Земельного кодексу України, можуть брати участь в аукціоні. До того ж під час проведення торгів мають право бути присутніми та здійснювати звукозапис і відеозйомку представники засобів масової інформації та громадських об’єднань. Аукціон – відкритий і прозорий процес.

– Землевпорядна служба області зацікавлена в якнайбільшій кількості учасників аукціону, адже це і додаткові надходження в місцеві бюджети, і чесна конкуренція між орендарями. Лише 2017 року Держгеокадастр Черкаської області організував 91 земельний аукціон із продажу права оренди. За результатами торгів передано в користування 159 земельних ділянок загальною площею 1816,5 гектара. Серед них 4 ділянки на території Маньківського району, за продаж яких до місцевих бюджетів надійшла річна орендна плата в сумі понад 156 тисяч гривень. Загалом на Черкащині завдяки аукціонам до бюджетів місцевих рад надійшло 7 мільйонів 140 тисяч гривень. Жодного разу не було ніяких претензій щодо результатів торгів, жоден учасник не поскаржився, – прокоментувала начальник Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області Ольга Залога.
18.01.2018 12:35
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter