З днем народження, Вікторе Федоровичу! Мер Черкас готує Януковичу мовне звернення

З днем народження, Вікторе Федоровичу! Мер Черкас готує Януковичу мовне зверненняЗакон про регіональні мови має право на існування. Це нормальна державна політика в багатьох країнах світу. Однак той закон, що днями прийняла Верховна Рада України – не дає відповіді, чим регіональна мова відрізняється від державної. Законопроект є суто декларативним і не може бути виконаним, оскільки на його втілення потрібні чималі кошти з бюджету. Крім того, цей популізм відволікає від головного: розвитку економіки та країни в цілому. Про це сьогодні заявив міський голова Черкас Сергій Одарич.
– Можна запроваджувати можливість навчання дітей у школі регіональною мовою чи передбачати можливість спілкування із органами місцевого самоврядування регіональною мовою. Однак якщо це стосується телеканалу, газети чи радіо із загальнодержавною аудиторією, то мова має бути винятково державна, – наголосив Сергій Одарич. – Хочете видаватися регіональними мовами – будь ласка, якщо ви регіональне видання. Але якщо хочете працювати в межах цілої держави, то це має бути тільки державна мова. Освіта у вищих навчальних закладах має бути винятково державною мовою. Бо запроваджуючи необов'язковість вивчення державної мови, творці закону обмежують шанси своїх виборців в отриманні високоякісної освіти. Тому я вважаю, що розглядати питання регіональних мов можна лише в контексті захисту і впровадження державної мови. Бо сьогодні вмикаю деякі всеукраїнські телеканали і ведуча говорить російською, гості – російською, і я вже забув, коли там щось чув українською.
Нині міський голова дав розпорядження про підготовку звернення до Президента України щодо мовного питання.
– Ми навмисне не реагували на мовний закон напередодні прийняття Верховною Радою, адже це було б втягування в якісь політичні ігри. Бо цинічно виглядає, коли у Верховній Раді одна політична сила дає проголосувати, а тоді приходить на місцевий рівень і каже: давайте обурюватися. Сьогодні ж ідеться про суто юридичні моменти – вето Президента. До нього треба звертатися.
Міський голова також вважає помилкою, коли силовими методами перешкоджають людям висловлювати свою позицію.
– Люди не перестають думати від того, що їх поштовхають чи повикручують їм руки. Такі дії з боку влади, з боку правоохоронних органів є неправильними. На жаль, про це довідався весь світ і Черкаси «прославилися», – зазначив Сергій Одарич.
09.07.2012 13:05
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter