Що розлютило Радуцького? Одарич на Фейсбуці розповів про схеми доступу до міської землі...

Ймовірно, саме цей пост на сторінці мера Черкас Сергія Одарича став приводом до емоційних заяв секретаря міськради Олександра Радуцького на сьогоднішній прес-конференції.

Часто запитують про корупційні схеми, які використовуються для доступу до міських ресурсів.
Їх безліч. Минулого року, будучи у відставці і готуючи книгу про свою роботу мером, деякі із схем описав.
Останнє засідання виконкому наштовхнуло на думку про необхідність видання своєрідної енциклопедії корупції. Передовсім, як методичний посібник для активістів, які щиро прагнуть покласти край цьому ганебному явищу.
Часто ці схеми старанно замасковані, і непідготовлена людина просто не знає, куди дивитись.
Отже, одна із найсвіжіших схем заробляння грошей на міській землі.

Є вільна земельна ділянка, на якій генпланом передбачено будівництво багатоповерхового житла і об'єктів соціальної інфраструктури.
Фірма звертається до Департаменту архітектури за отриманням містобудівних умов і обмежень (для лаконічності назвемо їх дозволом).
Просить дати дозвіл на будівництво індивідуальних котеджів.

(Тут невеличкий відступ. Кілька років тому, аби зробити забудову міста публічною і зменшити корупційні ризики, ми регламентом визначили, що дозволи дає не одноособово і таємно головний архітектор міста, а публічно виконавчий комітет.)

Так ось - Департамент НЕ ВИНОСИТЬ питання на виконком, а просто дає відмову. Бо суперечить генплану.
Фірма звертається до суду НА ДЕПАРТАМЕНТ. Суд виносить цікаве рішення - зобов"язати Департамент і ВИКОНКОМ видати дозвіл на котеджі.
Хоча виконком не був навіть стороною у справі.

(В багатьох корупційних схемах практикується судовий процес між різними сторонами, але без залучення тої сторони, яку потім зобов"язують вчинити певні дії.)

Рішення суду десь "блукає" більше 10 днів, доки не закінчиться строк апеляційного оскарження. Лише після набуття чинності потрапляє до міського голови.
Виконком має виконати рішення суду і видати дозвіл на котеджі.
Фірма "нарізає" гектари на діляночки по 10-15 соток і продає приватним особам під індивідуальну забудову.
З"являється нерухомість - під неї міська рада зобов"язана відвести землю.
Забудовники звертаються до міськради з вимогою зробити для них інфраструктуру - дороги, воду, каналізацію, дитсадок тощо. І місто змушене за рахунок бюджету все це фінансувати.

Підсумок: Фірма отримала кошти за землю, витратила кілька тисяч на документи і "щось" на суд. Місто лишилося лише з витратами.
01.12.2014 14:10
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter