Тулубовими стежками...Ткаченко обережно підбирається до фінансування реставрації шевченківських місць на Черкащині

Голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко вважає, що в Канівський музей Тараса Шевченка, який розміщений на території Шевченківського національного заповідника, слід «вдихнути життя» й пропонує оновити його. Таке рішення він прийняв під час перевірки готовності об’єктів Заповіднику до проведення шевченківських днів у травні., інформують у Черкаській ОДА.

Так, очільник області побував у музеї народного декоративного мистецтва, музеї «Літературна Канівщина», шевченківському культурному центрі та в Музей Тараса Шевченка. За його словами, перш за все в музеї Шевченка візьмуться змінювати експозицію.

– Над ескізом цього музею та його внутрішнім оформленням з 1903 до 1908 року працював відомий архітектор Василь Кричевський, – зазначив Юрій Олегович. – У його проекті є «теплота», присутній колорит українських традицій. Натомість зараз там затемнені вітражі, музей оздоблений у сірих тонах, відбувається «холод».

Тож, за його словами, науково-методична рада Шевченківського національного заповідника невдовзі має визначитися з людиною, яка почне працювати над експозицією музею і зуміє до 18 травня привести її у відповідність задумам Кричевського. Чи, хоча б, наповнити експозицію іншими експонатами, їх обиратиме ця ж Рада. Каже: ймовірно цю відповідальну місію доручать архітектору Анатолію Гайдамаці.

– Це людина, яка цим живе і в свій час, у 2004 році, в селі Шевченкове Звенигородського району вже готував експозицію, хто там був, вочевидь, пам’ятає, наскільки вона була зроблена з душею, – зазначив Юрій Олегович.

Як сказав очільник області, на реконструкцію, будівництво об’єктів Шевченківського національного заповідника із держаного бюджету виділили 30 мільйонів гривень. Наразі з них залишилось 5 мільйонів.

– Безумовно, ми повинні провести фінансові перевірки щодо ефективного використання цих коштів, – сказав Юрій Ткаченко. – Я хотів би, щоб ці гроші були спрямовані на оновлення фасадної дошки музею Шевченка, реконструкцію вхідної частини музею, експозицію, ремонт даху та гідроізоляцію фундаменту, оскільки в підвальному приміщенні вже з’являється грибок, а там зберігаються експонати. Також є кредиторська заборгованість за роботи з реконструкції обласного музично-драматичного театру імені Шевченка, реконструкції Нижнього парку в Каневі, парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва, прилеглого до маєтку Енгельгарда, та оновленню експозиції Шевченка в Будищі Звенигородського району, реконструкції та оновленню експозиції літературно-меморіального музею Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка», капітальному ремонту адміністративного приміщення фондосховища в Шевченковому, благоустрою території та капітальному ремонту котельні заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка». Ми будемо радити направити ці кошти саме на ці об’єкти, оскліки серед них є такі, що вже фактично завершені.

Окрім того, голова ОДА звернув увагу керівництва Служби автомобільних доріг в області на необхідність проведення ремонту дороги до Канева з боку Софіївки.
28.04.2014 19:15
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter