Свободівець Ботнар: Міліція практично викрала мене прямо на вулиці

Викраденням вважає своє затримання і подальші дії міліції голова Черкаської організації ВО “Свобода” Юрій Ботнар. Про це повідомляє Дзвін.
Ботнара затримали вранці 27 січня, коли він ішов на пікетування сесії Черкаської міської ради.
“ Мене затримали не представляючись, ніби якогось небезпечного терориста, цілою групою спецпризначенців. Завезли в Соснівський РВ УМВС, не пред’являючи жодних звинувачень. Причому в реєстраційній книзі не було проведено жодного запису. По суті, мене викрали, – каже Ботнар. – Після півторагодинного очікування зі мною зустрілися слідча прокуратури Черкас, яка лише запитала мої анкетні дані, що робив 23 січня. Очевидно, цілий день вони не знали, що мені пред’явити”.
З Соснівського відділку “свободівця” вивели через задній дворик і посадили в цивільну машину, де було ще троє з працівників міліції, й відвезли до черкаського УБОЗу. Загалом, за словами Ботнара, жоден із працівників міліції, які були з ним того дня, не показав свого посвідчення. Так само “свободівцю” до останнього не оголошували жодної підозри.
В мікроавтобусі Ботнар із супроводжуючими міліціонерами поїхали в бік Катеринополя, але зупинилися в Смілі, де й простояли фактично до вечора.
“Очевидно, чекали вказівок. Весь час по телефону їх координував якийсь Володимир Іванович. Я знаю тільки одного Володиимра Івановича з обласного управління МВС. Це Володимир Іващенко, який керує управлінням громадської безпеки”, – каже Ботнар.
У Смілі в райвідділку нарешті склали протокол затримання. Потім затриманого повезли в Катеринопіль, очевидно, як припускає Юрій, хотіли в місцевому суді вночі без захисту провести засідання. Втім, довелося повернутися чи то в Звенигородку в ізолятор тимчасового тримання, де “свободівець”, власне, й переночував. Наступного дня після затримання Катеринопільський райсуд обрав йому запобіжний захід – 60 діб домашнього ув’язнення, хоча прокурор просив 2 місяці в СІЗО. Ботнара звинуватили в порушенні 3 статей Кримінального кодексу України, зокрема, захоплення адмінприміщень та організацію масових заворушень.
Як зазначає “свободівець”, ні під час затримання, ні в Соснівському РВ, ні потім його не били і не завдавали моральної чи фізичної шкоди. Більш того, в ході цілоденного катання областю міліціонери намагалися ділитися з затриманим їжею.
“Їм не виділяли коштів на їжу чи бензин. До Катеринополя доїжджали практично на залишках бензину, вони бідкалися, як доїдуть додому. Система працює, але вкрай безглуздо”, – зауважив Ботнар.
07.02.2014 16:15
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter