На "Черкасиобленерго" чергове загострення конфлікту між власниками. Черкаська облрада хоче забрати 46 % акцій підприємства в обласну комунальну власність

Захистити інтереси колективу ПАТ «Черкасиобленерго», не допустити рейдерського захоплення компанії та зміни нинішнього менеджменту Товариства, а також добитися припинення провадження у справі про банкрутство підприємства. Як інформують у ПАТ "Черкасиобленерго", про вирішення таких питань говорили в головному офісі Товариства під час зустрічі з депутатами Верховної та обласної рад.

- В першу чергу страждатимуть українці – наші енергетики. На сьогодні колектив Товариства нараховує 3700 працівників. Це 3700 черкаських сімей. Дехто трудиться тут роками і цілими родинами, присвятивши своє життя цій справі і працюючи на благо черкащан, - наголосив голова правління ПАТ «Черкасиобленерго» Олег Самчук. – Починаючи ще з 2004-го року, а надто – у 2015-2017-х роках – підприємство знаходилося в стадії банкрутства. Але така компанія як облненерго апріорі не може бути збитковою, якщо їй не наносити умисну шкоду. 2004-го року Товарситво закупило насіння соняшника на суму 47 млн грн при курсі долара 1 грн 80 коп. Усім зрозуміло, для чого це робилося. Крім того, був арбітражний керуючий, який взагалі не цікавився роботою компанії, і Фонд держмайна, який мав би контролювати та допомагати здійснювати діяльність компанії, однак не робив цього. Пізніше, у 2015 році, тодішній менеджмент вивів із підприємства 1 млрд 700 млн грн через інші фірми. Обленерго, у свою чергу, заборгувало перед ДП «Енергоринок». У цій ситуації мене дивує позиція регулятора, Енергоринку, Фонду держмайна стосовно того, чому ці борги лише нарощувалися і не вживалися ніякі дії?

Олег Самчук очолив ПАТ «Черкасиобленерго» у 2017 році, і поставив собі за мету вивести компанію з кризового стану, що в результаті і зробив. За його ініціативи в 2017-му порушили низку кримінальних справ за фактами доведення підприємства до банкрутства. Нині завдяки ефективній роботі підприємство працює прибутково та готується до припинення провадження у справі про банкрутство, але позитивна динаміка роботи та збільшення вартості компанії виявилися не вигідними для розпорядника найбільшої частини акцій. Тому зусиллями керівників Фонду державного майна України намагаються через різні схеми повернути колишню т.в.о. голови правління Світлану Кузьмінську, яка з «мовчазної» згоди ФДМУ за два роки керівництва, з 2015-го по 2017-й, завела ПАТ «Черкасиобленерго» в мільярдні борги в рамках реалізації плану з заволодіння майном Товариства.
На "Черкасиобленерго" чергове загострення конфлікту між власниками. Черкаська облрада хоче забрати 46 % акцій підприємства в обласну комунальну власність

- На той час заборгованість по зарплаті була більше 5 місяців. Структурні підрозділи знаходилися у страйкових відносинах із апаратом управління, автопарк не оновлювався кілька років, усе було фактично на межі колапсу. Завдячуючи діям колективу та висловленій мені довірі, компанії за три роки вдалося стабілізувати роботу. Спершу це було погашення заборгованості по зарплатах, потім – початок виплати боргів перед ДП «Енергоринком», ще пізніше ми почали забезпечувати людям гідні умови та все необхідне для роботи – спецодяг, реманент, інструменти, техніку тощо. Підприємство почало оживати, а працівники – вірити, що можна працювати нормально і вчасно отримувати зароблені гроші. Станом на сьогодні є соцпакет, діє Колективний договір, укладений між правлінням та працівниками, працюють бази відпочинку для енергетиків, налагоджений безкоштовний підвіз персоналу, у підрозділах проводяться ремонти, - розповів Олег Самчук. - Протягом тривалого часу ми намагалися достукатися до Фонду, говорили – «Головне – дайте нам працювати». У 2018-му ми багато працювали над заключенням мирових угод з ПАТ «Азот», які погодили з депутатами обласної ради, з народними депутатами, з тодішнім головою Черкаської ОДА. Враховуючи стан двох підприємств – «Черкасиобленерго» і «Азоту» – через судові органи ці мирові угоди були затверджені, і згідно з ними щомісяця «Черкасиобленерго» отримувало від «Азоту» 9,4 мільйони гривень реструктуризованої заборгованості. За майже 8 місяців було сплачено 70 мільйонів на користь компанії, і компанія в свою чергу зменшувала заборгованість перед ДП «Енергоринок». Але це не влаштовувало Фонд держмайна, який виступав категорично проти мирових угод, і не влаштовувало ДП «Енергоринок», тож ці угоди були розірвані за їх ініціативи у листопаді-грудні минулого року. Це дивно, що віддавали борг державі, але керівників державних органів це не влаштовувало.

Поряд із цим, нині гостро стоїть питання стосовно банкрутства ПАТ «Черкасиобленерго». Три роки керівництво компанії просило видати наказ про те, що компанія підлягає приватизації. Згідно закону, такі підприємства мають право закрити провадження про своє банкрутство. Врешті 6-го січня цього року за підписом заступника Фонду держмайна прийшла відповідь, що ПАТ «Черкасиобленерго» включено у малу приватизацію. Відразу після цього Товариство підготувало пакет документів на закриття справи і подало їх до відповідних інстанцій.

- Однак Фонд держмайна вирішив терміново провести збори акціонерів із одним лише питанням в порядку денному: змінити голову правління на тимчасово виконуючого обов’язки. Нікого не цікавили ні аудит, ні показники роботи компанії. Мені сказали, що це «політичне питання», - додав голова правління ПАТ «Черкасиобленерго» Олег Самчук.

На його думку, все це робиться задля поновлення на посаді екскерівниці підприємства Світлани Кузмінської. Адже як тільки в компанії з’явиться т.в.о., вона зможе поновитися на посаді згідно рішення Вінницького суду.

Схеми з заволодіння за безцінь державним майном, загроза дестабілізації роботи стратегічного підприємства та багатотисячного колективу, необґрунтовані дії направлені проти ефективного менеджменту ПАТ «Черкасиобленерго» обурили як депутатів Верховної Ради України, так і депутатів усіх рівнів Черкащини.

Народний депутат України, голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк підтримує позицію голови правління Олега Самчука та трудового колективу Товариства, і під час брифінгу у Верховній раді вже піднімав питання про недопущення по суті рейдерського захоплення ПАТ «Черкасиобленерго».

- На сьогоднішній день «Черкасиобленерго» - одне з небагатьох підприємств, де власником контрольного пакету акцій є держава. Очевидно, що є якийсь замовник, який хоче купити задешево компанію, і за рахунок різних інструментів, як-то призначення лояльного керівника, який зажене компанію у борги, хоче знизити її вартість. На мою думку, ці люди працюють через Фонд держмайна. Бо те, що Фонд розповідає, мовляв, держава є неефективним власником, - це показник. На мою думку, неефективними можуть бути і люди, що керують тим Фондом чи тими підприємствами, що працюють у збиток. Мені невідомо, хто замовник цього всього. Але якщо розкласти карту України, то відомо, хто стоїть за яким обленерго. Фонду держмайна хочеться похизуватися, що ми продали це майно, а потім ці гроші проїли. Ми з колегами вже зверталися стосовно цього питання до Генпрокурора. І якщо потрібно, будемо звертатися ще, - наголосив Сергій Нагорняк.

Колега Нагорняка, народний депутат Максим Пашковський представляє Вінниччину. Однак, каже, не зміг стояти осторонь того, що відбувається в Товаристві та приїхав підтримати багатотисячний колектив. Він теж вважає, що все, що відбувається навколо ПАТ «Черкасиобленерго» – «підкилимні ігри», з метою отримати енергетичну компанію за безцінь. За його словами, такі випадки непоодинокі, тому наразі народні обранці об’єднуються, аби протидіяти подібним тенденціям і разом відстоювати такі підприємства по всій Україні.

- Ми будемо звертатися до контролюючих та правоохоронних органів із запитами та не випускати це питання з публічного поля, доки підприємство не залишать у спокої, - наголосив він. – Сьогодні ми бачимо тут розвиток і стабільність, і тому я не розумію мотивів зміни нинішнього керівництва.

Олександр Коваленко, голова однієї з найбільших фракцій у обласній раді ВО «Черкащани», наголосив, що наразі розглядається можливість передати «Черкасиобленерго» у комунальну власність.

- Нехай кошти, які отримує компанія, служать області, якщо Фонду вони не потрібні, - наголосив він. - Ми готові подати таку пропозицію вже на найближчу сесію.

Закриття справи про банкрутство, вирішення питання щодо стягнення заборгованості ПрАТ «Азот» перед ПАТ «Черкасиобленерго», погашення боргів ПАТ «Черкасиобленерго» перед ДП «Енергоринок» і державним бюджетом, а також для ефективного управління підняття питання про ініціювання Черкаською обласною радою передачі до комунальної власності Черкаської обласної громади державного пакету акцій ПАТ «Черкасиобленерго» в розмірі 46% на підставі статті 3 ЗУ «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності». Саме такі пріоритети визначили для себе народні та обласні депутати, підсумовуючи зустріч. Кажуть, будуть звертатися у всі потрібні інстанції, аби захистити черкаських енергетиків та планують зустрітися з новопризначеним головою Черкаської ОДА Олександром Скічком, аби заручитися його підтримкою щодо відстоювання інтересів підприємства.
05.02.2021 15:00
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter