"Черкаський Азот" завершив модернізацію цеху М-5 з виробництва слабкої азотної кислоти

Черкаський «Азот», що входить до групи підприємств азотного бізнесу Group DF, завершив модернізацію цеху М-5 з виробництва слабкої азотної кислоти, що є сировиною для виробництва аміачної селітри.
"Черкаський Азот" завершив модернізацію цеху М-5 з виробництва слабкої азотної кислоти

«Масштабний проєкт модернізації цеху М-5 тривав майже 1,5 роки. В нього було інвестовано 18 млн грн. Модернізація цеху дозволить полегшити й покращити весь процес виробництва та дасть можливість отримати економію енергоресурсів. Також завдяки реалізації цього проєкту, ми зменшуємо зношуваність технологічного обладнання. Головне – забезпечити надійну безперебійну роботу обох відділень цеху з виробництва слабкої азотної кислоти, що є сировиною для виробництва аміачної селітри та карбамідо-аміачної суміші (КАС). Для того, щоб далі нарощувати виробництво аміачної селітри та КАС, необхідна стабільна робота всіх агрегатів з виробництва слабкої азотної кислоти», – розповідає Голова Правління ПрАТ «АЗОТ» Віталій Скляров.

Під час модернізації була проведена масштабна реконструкція системи управління технологічним процесом у відділенні №1 – застарілу систему контролю і автоматики було повністю замінено на сучасну розподілену систему управління технологічним процесом із застосуванням мікропроцесорної техніки.

«Головна перевага нової системи – «швейцарська» точність всіх вимірів та легкість у керуванні виробництвом. Всі необхідні параметри в режимі реального часу відображаються на моніторах комп’ютерів центрального пульту управління», – коментує Віталій Скляров.

Після проведення пуско-налагоджувальних робіт нова розподілена система (РСУ) запущена в роботу у відділені №1, де працює три агрегати з виробітку слабкої азотної кислоти.

Реконструкція включала не лише встановлення нових приладів, прокладання кабельних трас, а й ремонт суміжних службових і побутових приміщень. Раніше нову систему управління РСУ було також впроваджено у відділенні №2, в якому працюють 7 агрегатів з виробітку слабкої азотної кислоти.

Проєктна потужність всіх 10-ти агрегатів цеху М-5 – 3600 тонн слабкої азотної кислоти на добу. У виробничих планах підприємтсва на 2021 рік – стабільна й постійна робота 9-ти агрегатів. Ще один агрегат, після проведення капітального ремонту, стане запасним, оскільки на виробництві азотної кислоти постійно виконуються планові ремонти почергово, на всіх агрегатах.
15.12.2020 18:30
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter