Держаудитслужба: У Департаменті містобудування та архітектури міськради Черкас виявлено порушень на понад 60 млн. грн.

Фахівці Управління Східного офісу Держаудитслужби в Кіровоградській області під час ревізії фінансово-господарської діяльності Департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради за період з 01.01.2017 по 30.06.2020 виявили фінансових порушень і фактів неефективного використання коштів близько 60 млн грн.

Під час проведення ревізії встановлено, що протягом 2019 року та І півріччя 2020 року Департамент архітектури прийняв акти виконаних будівельних та ремонтних робіт по дорогах міста Черкаси із завищеною вартістю та обсягами робіт на суму понад 15,4 млн грн.

Зокрема, за результатами випробувань дібраних кернів установлено невідповідність вимогам ДБН «Автомобільні дороги» верхнього шару покриття асфальтобетону бульвару Шевченка, що призвело до завищення вартості робіт на загальну суму 9,8 млн грн.

Аудиторами виявлено кілька підрядників, що допустили численні порушення під час виконання ремонту доріг, Зокрема, завищення обсягів асфальтобетонної суміші встановлено у підрядників ТОВ «Черкасиміськбуд» – на 665,7 тис. грн, та ПП «Черкаси-Інтерстрой» – на суму 242,7 тис. грн. Крім того, підрядником ПП «Дорстрой» неправильно застосовано норми щодо роботи механізмів (укладальників асфальтобетону) під час капітального ремонту вулиць, що призвело до завищення вартості виконаних робіт на майже 1,7 млн грн, а також збільшено тверду договірну ціну на 840,1 тис. грн. А підрядником ТОВ «Черкасиміськбуд» зайво включено до актів виконаних робіт майже 419 тис. грн заготівельно-складських витрат.

Таким чином, через завищення обсягів та вартості виконаних робіт, витратних матеріалів та неправильного застосування розцінок департамент зайво сплатив майже 2,3 млн грн бюджетних коштів.

Поряд із цим незаконно сплачено заробітної плати працівникам департаменту 3,2 млн грн. Варто зазначити, що під час планування видатків на оплату праці відповідно до нарахувань на заробітну плату, Департаментом завищено потребу у бюджетних коштах на 2019 та 2020 роки на загальну суму майже 1,0 млн грн.

Через відчуження земельних ділянок із комунальної власності у приватну всупереч законодавству територіальній громаді міста та відповідно міському бюджету завдано шкоди на суму 6,7 млн грн.

Окрім того, аудиторами встановлено, що слабкий контроль за виконанням рішень та зволікання під час виготовлення технічної документації із нормативної грошової оцінки земель не сприяє максимальному наповненню бюджету необхідними ресурсами та призводить до втрати можливості отримання понад 24,3 млн грн додаткових надходжень до бюджету міста.
02.11.2020 18:35
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter