На Черкащині стан розрахунків сільгоспвиробників за орендовані земельні паї - найгірший за останні три роки

На Черкащині стан розрахунків сільгоспвиробників за орендовані земельні паї - найгірший за останні три роки Як інформують у Черкаській ОДА, 2020 року стан розрахунків сільгоспвиробників по податку на доходи фізичних осіб за орендовані земельні паї є найгіршим за останні 3 роки. На цьому наголосила директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Наталія Кравченко у ході координаційної наради під головуванням очільника області Романа Боднара. Вона закликала голів райдержадміністрацій та виконавчих комітетів об’єднаних громад забезпечити повноту розрахунків сільгоспвиробників із власниками паїв та 100-відсотковою сплатою ПДФО до місцевих бюджетів.

За її словами, якщо в минулі роки станом на 1 листопада сплата податку становила більше 80% від річного обсягу, то у цьому році – лише 70%. Зменшились надходження податку на доходи фізичних осіб у порівнянні до аналогічного періоду минулого року у 8 районах та 32-х об’єднаних громадах на 28 млн грн. Загалом за 2019 рік сільгоспвиробники мають перерахувати до бюджету іще близько 170 млн грн податку. Втім є ризики, що до кінця року 100-відсоткових розрахунків з бюджетом не буде.

– Деякі органи місцевого самоврядування не використовують наявний ресурс наповнення своїх бюджетів, що призводить до втрат доходів та невиконання затверджених бюджетів, – каже директорка Департаменту.

За її словами, не реалізованим залишається питання проведення роботи з детінізації економіки та легалізації виплати заробітної плати. Так, із вересня поновлено повноваження щодо здійснення інспекторами контролю за додержанням законодавства про працю. Однак це не дало очікуваного результату, констатує Наталія Кравченко. На її переконання, цю роботу необхідно активізувати, аби отримати бажаний результат.

– Не зважаючи на відповідні доручення адміністрації, не в усіх регіонах налагоджена робота комісій з легалізації виплати заробітної плати, – відзначає вона. – Відсутня робота з цього напрямку у Лисянському районі та у 25-ти об’єднаних територіальних громадах. Слід зазначити, що не працюють комісії в об’єднаних громадах, які мають спад надходжень податку на доходи фізичних осіб.
22.11.2019 10:20
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter