У "Черкасиелектротрансі" проти придбання вживаних тролейбусів з Нідерландів (відео)

Придбати один новий тролейбус замість десятка вживаних просять міську владу працівники комунального підприємства «Черкасиелектротранс». Зі слів його директора Петра Кучера, водії та майстри тролейбусного парку проти того, щоб міська влада придбала їм транспорт, який понад 13 років працював у Нідерландах.

У ремонтному цеху працівники «Черкасиелетротрасу» відновлюють один із 66 тролейбусів, які щодня виходять на маршрут. Майстер Віктор Шмиголь розповідає, щодня до цього цеху через зношеність потрапляють десять тролейбусів.

«Двері ламаються, центральні, рами, все. По 32 роки машинам, шо ж їм робить ще?»

Сімдесяти відсоткам усієї техніки «Черкасиелектротрансу» від 28 до 32-х років, розповідає директор підприємства Петро Кучер. Каже, аби оновити її, міська влада вирішила закупити для Черкас вживані тролейбуси з Нідерландів.
«З працівниками підприємства, те, що треба покупати тролейбуси ніхто не радився. Це економічно недоцільно, невигідно. В нас немає ні досвіду експлуатації зарубіжних тролейбусів, ні матеріально-технічної бази, ні фахівців. Ми можемо тими тролейбусами, які в нас єсть, ту роботу, яку в нас замовляють, виконувати».

Тролейбуси, про які йде мова, нині перебувають в Дніпрі. Щоб з’ясувати, чи можна використовувати тролейбуси в Черкасах, Ігор Гребенюк разом з колегами 16 травня їздив їх оглянути.
«Стан тих машин був страшненький, страшний. Це була іржа, це вже було видно, що ці машини були в глибокій експлуатації».

Найбільше працівників підприємства хвилює, що до закордонних тролейбусів в Україні немає запчастин, говорить електрик Андрій Делюк. Каже, якщо такий тролейбус вийде з ладу, можуть виникнути проблеми з ремонтом.

Зі слів Петра Кучера, ремонт вживаних тролейбусів коштуватиме підприємству удвічі дорожче від обслуговування нових.

Аби не витрачати кошти міста на непотрібну техніку вчора працівники «Черкасиелектротрансу» запросили на зустріч міського голову Черкас Анатолія Бондаренка. З його слів, рішення про купівлю транспорту не остаточне. Які тролейбуси потрібні місту він порадив працівникам тролейбусного парку обговорити з черкасцями.

Радник міського голови Павло Мосійчук розповів, що на оновлення тролейбусів з міського бюджету спрямували 18 мільйонів гривень. Тендерів для їх закупівлі не проводили.

«Маючи зараз обмежені ресурси і бачачи потребу людей в громадському транспорті, ми стратегічно бачимо ту ціль, щоб швидко оновити тролейбусний парк. Для цього прийняте рішення купувати тролейбуси, які були у використанні.

Конкретно ті тролейбуси, які вони бачили – вони вже куплені. Їх в місті Черкаси не буде. І бути не може, але ми розглядаємо різні варіанти, які будуть якомога кращі.»

UA: Черкаси
13.06.2019 09:40
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter