Держаудитслужба: Аудитори рекомендували Ірокліївському розпліднику риби оптимізувати витрати

Держаудитслужба: Аудитори рекомендували Ірокліївському розпліднику риби оптимізувати витрати Фахівці Управління Північного офісу Держаудитслужби в Черкаській області провели державний фінансовий аудит діяльності державного підприємства «Іркліївський розплідник рослиноїдних риб». Аудит охопив період з 01.01.2015 по 31.08.2018.

Проведеним дослідженням діяльності Підприємства встановлено щорічне нарощування обсягів виробництва та збільшення обсягів реалізації продукції, що загалом свідчить про позитивну динаміку роботи Підприємства.

Разом з тим, Підприємством не враховуються наявні резерви зі скорочення витрат.

Зокрема, для годівлі риби підприємством використовується близько 2 тис. тонн зерна на рік. Аудиторами виявлено, що у деяких договорах вартість зерна є вищою, ніж вартість такого ж зерна на товарній біржі. Вихід Підприємства на електронний майданчик Прозоро та оголошення тендеру на закупівлю зернової продукції, яка є одним із основних елементів витрат, дасть змогу визначити постачальника з найвигіднішими для Підприємства умовами, що, зі свого боку призведе до скорочення витрат.

Використання багатотарифних лічильників електроенергії, дасть змогу на 1,7 млн грн скоротити витрати на оплату спожитої електроенергії.

Розрахунок розміру природного убутку риби після зимівлі проводиться Підприємством відповідно до Галузевого збірника, який затверджений ще у 1985 році.

Нормативний документ не інтегрований в умови сучасної економіки, а рибоводні біологічні норми для експлуатації ставкових господарств України до сьогодні не розроблені та не затверджені. Як наслідок, нормативи можуть неправильно відображати розмір убутку та призводити до додаткових витрат.
22.03.2019 14:10
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter