Томенко: Дивно, що за 5 років кошторис будівництва Канівської ГАЕС збільшився з 5-ти до 12 млрд гривень

Томенко: Дивно, що за 5 років кошторис будівництва Канівської ГАЕС збільшився з 5-ти до 12 млрд гривень Будівництво нової ГАЕС у Каневі повинно бути підтримано місцевою громадою, екологами та фінансово обґрунтовано. Про це заявляє народний депутат України Микола Томенко, виступаючи сьогодні під час обговорення законопроекту про ратифікацію Фінансової угоди (Проект «Реабілітація гідроелектростанцій») між Україною та Європейським інвестиційним банком. Микола Томенко зазначив, що за гроші цього ж інвестиційного банку планується профінансувати і будівництво Канівської гідроакумулюючої електростанції (Канівської ГАЕС).
Народний депутат звернув увагу на те, що на сьогодні досі немає переконливих аргументів щодо безпеки реалізації такого проекту для місцевих жителів. Він нагадав, що проект будівництва Канівської ГАЕС був зупинений на початку 90-х років, і тоді екологи наголошували на тотальному руйнуванні берегової лінії, підтопленні населених пунктів, загрозу забруднення води у водогонах тощо.
Цікавім у цій ситуації, за словами Миколи Томенка, також є те, що офіційно оголошена ціна проекту будівництва Канівської гідроакумулюючої електростанції склала 12 млрд. грн. «Нагадаю, що попередні розрахунки, які були зроблені у 2007 році, складали близько 5 млрд. грн. Тобто, урядовці за кілька років вирішили збільшити ціну проекту «усього» на 7 млрд. грн.», – зауважив Микола Томенко.
Тому, на його думку, перед ухваленням остаточного рішення про будівництво Канівської ГАЕС відповідні міністерства та відомства мусять провести реальні громадські обговорення, надати результати офіційної екологічної експертизи щодо безпечності такого об’єкта, а також фінансове обґрунтування непомірно великих витрат на будівництво цієї ГАЕС, яке за кілька років збільшилось на 7 млрд. грн.
19.11.2013 15:20
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter