Черкаські рятувальники провойдять рейди з перевірки місць покладання торфу для запобігання пожежам

За інформацією управління ДСНС у Черкаській області, щороку на Черкащині виникають пожежі у місцях покладів торфу. Одна з масштабних таких пожеж виникла у 2017 році поруч із селищем Ірдинь Черкаського району на площі понад 50 га. На ліквідацію масштабної пожежі, яка виникла в природній екосистемі довелося залучити понад 35 одиниць техніки та 130 фахівців різних відомств.
Черкаські рятувальники провойдять рейди з перевірки місць покладання торфу для запобігання пожежам

Проте не всі знають, що торф'яні пожежі важко піддаються гасінню, коли горить шар торфу значної товщини. Торф може горіти в усіх напрямках, незалежно від напрямку і сили вітру, а під ґрунтом він горить навіть під час помірного дощу і снігопаду. Торф’яні пожежі створюють небезпеку провалу в прогорілий ґрунт людей і техніки.

Одним з найбільш дієвих засобів попередження торф’яних пожеж є проведення рейдових перевірок місць покладання торфу та виявлення можливих вогняних осередків на початковій стадії. Також велике значення має проведення роз’яснювальної роботи з населенням, що проживає поруч із місцями покладів торфу.

Черговий такий рейд рятувальники Управління ДСНС України у Черкаській області провели 7 серпня, до якого залучили співробітників Служби порятунку Драбівського та Канівського району.

У Драбівському районі під зону ризику потрапляють села Безпальче, Жорнокльови, Нехайки. Під час об’їзду територій де залягає торф рятувальники в першу чергу оглянули відкриту територію поруч із селом Безпальче, де місцева громада напередодні за допомогою трактора та пожежної машини, що належить приватному сільськогосподарському підприємству «Плешкані» зупинила розповсюдження вогню по сухій траві. У селі Жорнокльови рятувальники оглянули не тільки стан території з місцями залягання торфу, а і рівень води у річці Супой в районі шлюзу та мосту.

Щодо села Нехайки то до проведення огляду стану небезпечних міст із покладанням торфу крім рятувальників долучився голова Нехайківської сільської ради Сергій Петренко. Він зазначив, що сільська рада приділяє належну увагу забезпечення безпеки місць покладання торфу. Під час огляду небезпечної території комісія оглянула канали по яким у разі необхідності буде підніматися рівень води та перевірили пристосоване місце яке було утворено для забору води мотопомпами.

Під час рейду співробітники Управління, які були залучені до перевірки місць покладання торф’яних закладів виявили у селі Безпальче клуби чорного диму. Рятувальники з’ясували, що під час спалювання стерні та сміття вогонь перекинувся на очерет та почав швидко розповсюджуватися. На ліквідацію вогню рятувальники викликали пожежний автомобіль із ПСП «Плешкані» та ще до його прибуття за допомогою підручних засобів зупинили розповсюдження пожежі. Завдяки вчасному виявленню вдалося вчасно не тільки загасити вогонь, а і не дати поширитися йому на поруч розташоване поле із торфом.

Чергову проблемну територію з торф’яниками рятувальники оглянули у селі Сушки Канівського району де також не було помічено місць загорання покладань торфу.

Під час об’їзду таких територій співробітники ДСНС розповсюдили інформаційні листівки серед місцевого населення щодо правил забезпечення пожежної безпеки під час перебування у природних екосистемах. За статистикою 90% випадків причини виникнення пожеж зумовлює людина, яка необережно поводиться з вогнем та не звертає уваги на необхідність суворого дотримання правил пожежної безпеки.

Такі рейдові перевірки показали рятувальникам позитивну динаміку щодо зменшення кількості пожеж пов’язаних із торфовищами. Хоч і Черкащина не відноситься до регіонів з найбільш концентрацією запасів торфу проте на такі рейди залучаються не тільки рятувальники Черкаського, Драбівського та Канівського районів, а і інших районів області.
08.08.2019 09:25
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter