У Черкасах пройшло виїзне засідання басейнової ради середнього Дніпра

Як інформують у Черкаській ОДА, виїзне засідання басейнової ради середнього Дніпра відбулося на Черкащині. Воно об’єднало фахівців 9 областей, якими протікає Дніпро. Говорили про збереження головної водної артерії України та покращення її стану.

Звертаючись до присутніх, перший заступник голови Черкаської ОДА Тарас Висоцький з приємністю відзначив, що Черкащина рада приймати перше виїзне засідання басейнової ради. Таке зібрання є чудовою нагодою спільно обговорити нагальні питання збереження Дніпра, додав він.
У Черкасах пройшло виїзне засідання басейнової ради середнього Дніпра

– У цілому Дніпро та його притоки є стратегічно важливими для життєдіяльності регіону, – зазначив посадовець. – Йдеться не тільки про сільськогосподарську діяльність, яка є основною галуззю регіону, а й про комфортне життя громадян, екологічну ситуацію. Тож нинішнє засідання є чудовою нагодою поділитися досвідом у сфері екологічної безпеки та реалізації природоохоронних проектів.

Завітали на Черкащину представники з Києва, Київської, Чернігівської, Житомирської, Вінницької, Полтавської, Дніпропетровської, Кіровоградської та Сумської областей. Учасники засідання розглянули такі питання:

– розроблення плану управління суббасейну середньої течії Дніпра;

– шляхи вирішення екологічних проблем річки Рось;

– покращення стану водних екосистем урбанізованих територій – на прикладі досвіду Києва;

– міжнародні зобов’язання України на основі протоколу «Про воду і здоров’я» та прогрес їх виконання;

– впровадження нітратної директиви в Україні.

У розрізі проблем Дніпра та Росі зосередили увагу на відсутності встановлених меж водоохоронних зон, прибережних захисних смуг водних об’єктів та недостатнє фінансування зазначених робіт. За словами начальниці управління екології та природних ресурсів ОДА Олени Звягінцевої, басейн річки Рось розташований на території чотирьох областей – Київської, Вінницької, Житомирської і Черкаської. Зважаючи на це Черкаська обласна державна адміністрація неодноразово зверталася до Державного агентства водних ресурсів України та Міністерства екології та природних ресурсів України з пропозицією щодо:

– впровадженняна загальнодержавному рівні комплексного підходу до вирішення питання покращення гідрологічного та санітарного стану річки шляхом здійснення аналізу проблем у розрізі 4 областей за басейновим і суббасейновим принципом та внесення змін до Загальнодержавної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро на період до 2021 року, затвердженої Законом України від 24.05.2012 № 4836-VI;

– фінансування Програми з державного бюджету;

– проведення міжвідомчої наради на центральному рівні із залученням зацікавлених сторін.
23.05.2019 09:45
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter