У Каневі для пари лебедів, яка не полетіла на південь, змайстрували дерев'яний будиночок

Як інформують у міськраді Канева, 2017 року у місті взялися активно благоустроювати територію в районі озера Лимарка. Відповідний проект («Сквер міст-побратимів») здобув перемогу у «Громадському бюджеті - 2017». Вже вдалося розчистити чагарники, прокласти доріжки зі щебеню... Для облаштування справжнього парку роботи ще вдосталь. Утім, місце вже приглянулося парі лебедів, які оселилися тут восени. Тендітні птахи одразу привернули увагу містян. Особливо захвилювалися канівці, коли справа пішла до зими, а пернаті так і не полетіли у вирій.

Знайшлися активісти, які вирішили допомогти птахам перезимувати. Так, у МПП «Інтербуд» на чолі з керівником Олександром Куценком змайстрували для лебедів спеціальний будиночок.
У Каневі для пари лебедів, яка не полетіла на південь, змайстрували дерев'яний будиночок

- Він дерев’яний, розміром 80 на 90 см., невеликий, але птахи помістяться і почуватимуться в теплі. Розташований будинок на дерев’яному помості, де облаштували й годівничку, - розповів директор підприємства, депутат Канівської міської ради Олександр Куценко.

Долучилися до «операції» з рятування лебедів й підприємці та представники міської ради й виконавчого комітету Володимир Коржов і Олександр Коляда. Вони привезли солому, яку постелили в будиночку, й спеціальний корм для птахів.

Будинок закріпили в тій частині озера, що імовірно не замерзне навіть за серйозних морозів.

- Тут поруч б’є джерело, що й забезпечуватиме лебедів доступом до води, - зауважив О.Куценко.
У Каневі для пари лебедів, яка не полетіла на південь, змайстрували дерев'яний будиночок

До слова, канівці активно долучилися до підгодівлі птахів, але зоологи кажуть, що цього робити не варто. Насамперед птахи мають добувати собі їжу самостійно.

Коли їх постійно підгодовують, вони лінуються і відвикають від цього, а відтак – гинуть. Фахівці радять долучатися до годування птахів, які живуть на волі тільки за низьких температурах – від -15 до -30 градусів, а також у разі, якщо птах хворий чи ушкоджений. Утім, корм також треба придбати спеціально. Найкращі ласощі для них – це кукурудза, пшениця та інші злаки, а не хліб, від якого в птахів може захворіти шлунок. Добова норма для одного лебедя – 200 грамів кукурудзи. До того ж сипати зерно радять не у воду, а на кригу.
21.12.2017 14:35
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter