З бюджету Черкаської області на реконструкцію очисних споруд на водоймах 2016 року виділено 19,5 млн. грн.

З бюджету Черкаської області на реконструкцію очисних споруд на водоймах 2016 року виділено 19,5 млн. грн.  В обласній адміністрації відбулась нарада в режимі селекторного зв’язку щодо гідрологічного та санітарного стану річок області. Як інформують в ОДА, її провів перший заступник голови ОДА Віталій Коваль за участю профільних структурних підрозділів адміністрації, представників органів виконавчої влади, громадськості.

– Маємо звернути особливу увагу на стан водних об’єктів області, – зауважив Віталій Коваль у ході зібрання, – оскільки на них припадає найбільше антропогенне навантаження. Як відомо, маємо затверджену Стратегію розвитку Черкащини до 2020 року, одним із напрямків якої є саме екологічна безпека та збереження довкілля. Відповідно, повинні здійснити всі необхідні заходи для того, аби покращити стан водних об’єктів. Тим більше, що рішенням обласної ради прийнято План реалізації Стратегії, що містить конкретні завдання для виконання поставлених цілей. Зазначу також, що відповідно до доручення голови ОДА, районними та місцевими адміністраціями попередньо проведений аналіз стану водних об’єктів. Відтак маємо напрацювати пропозиції з метою вирішення проблемних питань.

Начальник управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації Олена Звягінцева зазначила, що нині на території області нараховується 1030 малих та 7 середніх річок загальною довжиною 7585 км.

За її словами, на стан поверхневих водних об’єктів впливають скиди неочищених та недостатньо очищених стічних вод від промислових підприємств та об’єктів житлово-комунального сектору, висока розораність земель, недостатня лісистість водозборів, що посилюють ерозійні процеси, забруднення та замулення річок, відсутність встановлених меж прибережних захисних смуг водних об’єктів, відведення берегів та заплав річок під дачне будівництво тощо.

– Із обласного бюджету на природоохоронні заходи та реконструкцію очисних споруд у 2016 році виділено 19,5 млн грн, – сказала Олена Миколаївна. – З них 13,8 млн грн передбачено на реконструкції каналізаційних очисних споруд Кам’янки, Чигирина, Катеринополя та ін. Ці заходи сформовані за результатами конкурсного відбору природоохоронних проектів. Також передбачено 5,7 млн грн на відновлення та підтримку сприятливого гідрологічного режиму та санітарного стану річок Золотоношка, Босівка, Гірський Тікич, Черепинка та ряду інших.

У ході засідання начальник обласного гідрометцентру Віталій Постригань зауважив, що гідрологічна обстановка на водних об’єктах Черкащини цьогоріч зумовлена й ранніми строками весняного водопілля, яке було маловодним. Поверхнева вода прогрілася до високих температур ще наприкінці червня і становила вже 27 градусів, що на 9 вище за показники минулого року. Як відомо, висока температура сприяє швидкому розмноженню синьо-зелених водоростей, через що вміст кисню у воді знижується і збільшується концентрація токсинів.
17.08.2016 12:25
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter