Черкаська комісія з НС затвердила перелік обмежень на травневі свята

Під час засідання комісії ТЕБ та НС, яке відбулося 29 квітня, ухвалили рішення про вжиття заходів із запобігання поширенню COVID-19. про це інформують у міськраді Черкас.

Релігійна сфера

Релігійним організаціям міста при проведенні Великодніх богослужінь рекомендували:
– дотримання вірянами та священнослужителями санітарних рекомендацій щодо запобігання поширенню коронавірусу СОVID-19;
– проведення онлайн-трансляції богослужінь для населення за технічної можливості з використанням електронних засобів комунікації;
– при здійсненні служби, в разі відсутності технічної можливості проведення онлайн-трансляції, уникати безпосереднього контакту між людьми та дотримання дистанції, виходячи із розрахунку 10 м2 площі церковної споруди на 1 особу та лише у вдягнутих засобах індивідуального захисту, зокрема, респіраторів або захисних масок, що закривають рот та ніс, у тому числі виготовлених самостійно, як всередині приміщень так і на вулицях, в подвір’ях чи на територіях храмів;
– під час богослужінь не прикладатись до ікон, дотримуватись дистанції мінімум 1,5-2 метри, не вітатись за руки, не цілуватись та не обіймати одне одного, дотримуватись правил особистої гігієни;
– розмістити у храмах антисептичні засоби, контейнери для утилізації засобів індивідуального захисту та нанести розмітку ідентифікації соціальної дистанції;
– проведення релігійними організаціями богослужінь, якщо не забезпечено наявність в споруді, приміщенні не менше 10 м2 на 1 особу.

Освіта

Департаменту освіти та гуманітарної політики рекомендували продовжити навчання з використанням дистанційних технологій у закладах загальної середньої освіти, позашкільної, початкової мистецької освіти міста, крім здобувачів закладів дошкільної освіти, спеціальних закладів освіти та учнів 1-4 класів закладів загальної середньої освіти, а також осіб, які беруть учать у заходах з оцінювання якості освіти. Термін дії обмежень – з 1 травня 2021 по 17 травня 2021 року.

Спортивні та масові заходи

Комісія вирішила заборонити у місті з 1 травня 2021 по 17 травня 2021 року:
1. Проведення навчального тренувального процесу в спеціалізованих дитячо-юнацьких спортивних школах, школах олімпійського резерву, школах вищої спортивної майстерності.
2. Проведення спортивних заходів (змагань, пробігів, турнірів тощо).
3. Проведення масових (культурних, спортивних, розважальних, соціальних, рекламних, наукових, освітніх, професійних тематичних та інших) заходів, крім необхідних для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування, проведення кваліфікаційного іспиту, тестування на знання законодавства у сфері державної реєстрації осіб, які мають намір виконувати функції державного реєстратора та проведення офіційних спортивних заходів, включених до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України, та матчів командних ігрових видів спорту професійних спортивних клубів без глядачів за умови дотримання учасниками таких заходів відповідних санітарних і протиепідемічних заходів та здійснення обов’язкового щоденного контролю за станом здоров’я учасників.

Торгівля

5. Закладам торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами, продовольчим та непродовольчим ринкам рекомендували:

1. Перед початком зміни проводити температурний скринінг усім працівникам. Працівників, в яких при проведенні температурного скринінгу виявлено температуру тіла понад 37,2° C або ознаки респіраторних захворювань, не допускати до виконання обов'язків. При проведенні вимірювання температури тіла контактним методом забезпечити обов'язкову дезінфекцію виробу, яким здійснюється термометрія, після кожного його використання згідно з інструкцією виробника дезінфекційного засобу.

2. На вході до закладу торгівлі, а також на кожному вході до торговельно-розважального центру необхідно:
– розмістити інформаційні матеріали щодо профілактики коронавірусної хвороби COVID-19 та повідомлення з проханням до відвідувачів залишатися вдома (утриматися від відвідування) при наявності ознак респіраторних захворювань;
– організувати місця для обробки рук спиртовмісними антисептиками з концентрацією активно діючої речовини понад 60 % для ізопропілових спиртів та понад 70 % для етилових спиртів.

3. Дозволяється одночасне перебування відвідувачів у закладі або на території ринків з розрахунку не більше однієї особи на 10 квадратних метрів площі зонам обслуговування. Обмеження контакту між працівниками та відвідувачами повинно здійснюватися шляхом організації обслуговування з дотриманням принципу соціального дистанціювання (1,5 метри). Допуск відвідувачів та перебування у закладі дозволяється лише у респіраторі або захисній масці (у тому числі саморобній), так, щоб були покриті ніс та рот.

4. Адміністрація/персонал самостійно забезпечує та контролює виконання умов з недопущення черг. Біля місць потенційного скупчення людей повинно бути нанесено відповідне тимчасове маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між відвідувачами не менше 1,5 м.

5. Ручки корзинок та візків для покупок повинні бути оброблені дезінфекційним засобом і розташовані окремо з табличкою «Продезінфіковано».
Використані відвідувачами корзини та візки повинні складатися окремо та пройти дезінфекційну обробку ручок перед наступним використанням.

6. Працівники закладів торгівлі, в тому числі, які видають замовлення та здійснюють розрахунок, повинні бути одягнені в медичну маску або респіратор та одноразові рукавички (ЗІЗ). Після кожного зняття ЗІЗ та одяганням чистої маски/респіратора, одноразових рукавичок працівник повинен ретельно помити руки з милом або обробити антисептичним засобом. Адміністрація закладу повинна провести навчання серед працівників щодо правил використання ЗІЗ, їх утилізації та забезпечити контроль за використанням ЗІЗ.

7. Суб'єкт господарської діяльності повинен забезпечити:
– постійну наявність рідкого мила, антисептиків та паперових рушників в санвузлах (за їх наявності). Використання багаторазових рушників заборонено;
– інформування клієнтів щодо встановлених обмежень та умов обслуговування в закладі та на офіційних сторінках в мережі Інтернет та соціальних мережах;
– вологе прибирання виробничих приміщень та поверхонь, місць контакту рук працівників і відвідувачів (ручки дверей, місця сидіння, раковини, столи тощо з використанням миючих та дезінфекційних (в кінці зміни) засобів не рідше ніж кожні 2 години, перед відкриттям та після закінчення робочого дня/зміни;
– централізований збір використаних ЗІЗ, паперових серветок в окремі контейнери (урни) з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами з подальшою утилізацією;
– обмеження масових зборів працівників в закритих приміщеннях.

8. Працівники повинні:
– регулярно мити руки з милом або обробляти їх спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 3 години, та після відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання, обслуговування тощо;
– утримуватись від контактів з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань - кашель, лихоманка, ломота в тілі тощо;
– самоізолюватись у разі виникнення симптомів респіраторних захворювань.

Керівникам підприємств організувати роботу при торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами на період карантину у відповідності з вимогами чинного законодавства.

Здійснювати посилений контроль за дотриманням цих заходів доручили управлінню інспектування Черкаської міської ради, Черкаському міському управлінню Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області, Черкаському районному управлінню поліції ГУ НП ї в Черкаській області.
30.04.2021 12:25
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter