Навіщо Тулуб з Цисаренком відкрили дно Гайдамацького ставу для чорних археологів?

Навіщо Тулуб з Цисаренком відкрили дно Гайдамацького ставу для чорних археологів?Маленький тракторець загруз у розриту землю поруч із котлованом. Серце Холодного Яру – знаменитий Гайдамацький став – нагадує місце, в якому (тьху-тьху) ось-ось почнуть закладати фундамент хатинки скоробагатька. Ще зовсім недавно екс-голова Черкаської ОДА Олександр Черевко читав тут вірші про Ющенка й «Золоту підкову», а журналістам - святили ручки, а кращий друг усіх черкаських вождів Тетяна Шадріна дивилася на Черевка очима, сповненими материнської любові…
Історична довідка: Гайдамацький (Монастирський) ставок — ставок біля Мотронинського монастиря, де гайдамаки святили ножі. У 1968 році на його дні його було знайдено немало ножів, люльок, кресал та інших речей гайдамаків. Знахідки були передані до Чигиринського краєзнавчого музею.
Існує легенда, за якою один з ватажків гайдамацького руху дожив до столітнього віку. На базарі в селі Деренковець (нині Корсунь-Шевченківський район) він здибався з Федором Симиренком, якому вказав на скарб на дні гайдамацького ставу. За цей скарб і розбагатіли цукрозаводчики Симиренки.

Що ж сталося? Щоб зрозуміти це, журналістові «Провінції довелося стати учасником напівпартизанської операції, в ході якої довелося вдавати «хлопчика-горобчика», бо розкачати суворих чигиринських дядьків на відвертість не вдавалося ще жодному завойовнику.
Отже, як вдалося з`ясувати,влітку 2012 року в Адміністрацію Януковича, в Кабмін та Черкаську ОДА надійшли однакові за змістом скарги. «Вельмишановний Президенте...Голова Уряду...Голово ОДА...Через нехлюйство місцевої влади...Історична пам`ятка цвіте...Нікому немає діла...Усе засохне, і де ж справжноьому козакові голову прихилити...». Ну, щось у такому приблизно ключі...
Скарги спустили до розгляду в Чигиринську РДА. «Скарга «покликала у дорогу» самого голову ОДА, Героя України Сергія Борисовича Тулуба. Візит крутоноривливого губернатора приголомшив перш за все місцеву дорожну службу. Дорога до Холодного Яру й сьогодні нагадує полотно, по якому рясно пройшлися фашистські бомбардувальники. Проте буквально за добу до візиту Сергія Борисовича райавтодор героїчними зусиллями заасфальтував найбільш ризикований кілометр дороги, на якому позашляховик Героя міг би розсипатися, мов старий монумент.
Доїхавши, Сергій Борисович переконався, що, принаймні, почистити ставок треба. Відповідна вказівка була дана голові Чигиринської райдержадміністрації Олександрові Цисаренку. Цисаренко браво вигукнув «Єсть!». Під цю благородну справу сільраді села Мельники було обіцяно 300 тисяч гривень. І в останні дні серпня воду з Гайдамацького ставу спустили...
Історична довідка: майже навпроти Гайдамацького ставка розташовані знамениті печери. Зі слів старожилів, довжина підземних ходів близько 28 кілометрів. Вели вони від Мотронинського монастиря до оборонних валів, до Холодного, Червоного, Святого валів. Є печери між стародавніми городищами, на Кізій горі біля Жаботина. Вхід до них був у підземеллі церкви Іоанна Златоуста закритий кам'яною брилою та майстерно прикрашений. До речі, за кількістю унікальних археологічних, історичних, наукових і надзвичайно цінних природних об'єктів, а їх нараховується тут понад 150 найменувань, Холодний Яр посідає перше місце в Україні.
Про те, як в Україні «донецького періоду» блукають бюджетні гроші, можна писати комедії або трагедії. «Гайдамацькі» 300 тисяч гривень «притільопалися» до бюджету Мельників перед Новим роком. А будь-які роботи поочищенню водойми в грудні безглузді. І гроші повернули до Держбюджету.
На умовах збереження іхньої анонімності причетні до проведення робіт фахівці розповіли, що сьогодні не зовсім зрозуміло, де брати воду для ставка, навіть якщо берегоукріплювальні роботи будуть завершені. Восени була пропозиція наповнити водойму водою з Мотронинського монастиря за допомоги пожежних шлангів. Вчасно цього не зробили. Що буде тепер – невідомо.
Може чигиринські й черкаські владці перейнялися легендою про закопаний на дні Гайдамацького ставка скарб, що дали можливість чорним археологам «попрацювати»? Догосподарювалися, зодчі нової Черкащини?
Навіщо Тулуб з Цисаренком відкрили дно Гайдамацького ставу для чорних археологів?
Гайдамацький став. Так було

Навіщо Тулуб з Цисаренком відкрили дно Гайдамацького ставу для чорних археологів?
Гайдамацьке дно

Навіщо Тулуб з Цисаренком відкрили дно Гайдамацького ставу для чорних археологів?
Тракторець загруз

Навіщо Тулуб з Цисаренком відкрили дно Гайдамацького ставу для чорних археологів?
Ставковий "монах" - розпетрали
25.01.2013 17:30

Автор: Денис Сирцов
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter