Браконьєрський край

Учора на своїй ФБ-сторінці начальник управління екологічного нагляду в Черкаській області Олександр Позняков зробив такий запис:

«Після проведення рейдів по Сулинському заказнику складається таке враження, що там потрібно вводить надзвичайний стан. Кількість браконьєрів та сіток, які ми кожного разу вилучаємо, вражає!
Браконьєрський край
фото з ФБ-сторінки О. Познякова

Місцеві органи влади не можуть навести порядок на даній території.

А браконьєри вже виходять на воду, як на роботу та проводять промисловий вилов…».


Еколог Позняков емоційно позначив проблему. Проте на даний момент в Україні побороти явище на території Сулинського заказника неможливо. Чорнобаївський район, на території якого розташований заказник, перетворився на Браконьєрський Край.
Браконьєрський край

Теоретично вирішити проблему можна за тиждень. Як? Елементарно. Сьогодні на Чорнобаївщині проживає понад 39 тисяч населення. Мінусуємо жінок, дітей та людей похилого віку.

Браконьєрством приблизно можуть займатися 2-3 тисячі чоловіків від 16-ти до 70-ти років. Реально, напевно, їхня кількість – тисяча – півтори.

На території району 47 сел та 5 селищ. У кожному селі всі про всіх знають. Хто з сусідів браконьєрить, де тримає виловлене, і через які канали реалізує.

Це проста задачка для дільничних Національної поліції. Подворовий обхід дасть кожному з них максимум інформації. Блокування каналів збуту багато часу не займе. І браконьєрів у Сулинському заказнику більше не буде?

…Ви знаєте, що таке Чорнобаївський район? Читаємо з сайту райдержадміністрації і душа співає: «…Чорнобаївщина – справжня перлина черкаського Подніпров’я, з її багатющими чорноземами, мальовничими селами, безмежною щедрістю та гостинністю її людей…».

А тепер - про Сулинський заказник: «…Заказник являє собою один з найбагатших за видовим складом флори і фауни водно-болотних комплексів центральної України. Є основним на Кременчуцькому водосховищі нерестовищем, місцем нагулу і зимівлі різноманітних видів риб: щуки, коропа, ляща, синця, судака тощо….».

Васютинці, Вереміївка, Жовнине, Кліщинці…Це все, як кажуть в народі, - багаті села. Чорнобаївські базари по трасі та не тільки 12 місяців на рік завалені рибою. Вона смачна, якісна й на будь-який гаманець.

І тут – стоп! Чи знаєте ви, що за офіційною статистикою з 20 районів Черкаської області Чорнобаївщина – абсолютний аутсайдер за рівнем середньої зарплати? Що дорожня інфраструктура в районі – в жахливому стані. Той, хто хоч один раз їздив на Полтаву чи Харків через Чорнобаївський район по трасі Н-08 – не забуде ніколи. Це одна з найгірших доріг в Україні. А про те, на що схожі дороги між селами й селищами – годі й згадувати.
Браконьєрський край

Найнижчі в області офіційні доходи – й багаті села. Найродючіші в Україні чорноземи – і відсутність доріг.

Це говорить про те, що держава байдуже ставиться до Чорнобаївського району, в цілому, і до його населення, зокрема. І населення з притаманною українцям кмітливістю віддячує державі варварством по відношенню до навколишнього середовища.
Браконьєрський край

Задайте пошук «купити в Черкасах щуку, коропа, ляща, судака». Ціна: кіло щуки – 140 грн., короп – 100 грн., лящ – від 140 до 195 грн., судак – 100 грн.

Браконьєрство – це те, що годує покинутий державою на ім’я Україна багатющій чорноземами Чорнобаївський район. Добре ще, що місце релаксують рибою. Могли б виходити на траси та трусити проїжджаючі фури та автомобілістів…

Рецепт зменшення масштабів браконьєрства в Сулинському заказнику – це не посилення контролю та репресивні заходи.

Це - швидкий і якісний ремонт доріг, налагодження нормального транспортного сполучення, комп’ютеризація шкіл та бібліотек, реальне підвищення заробітної плати, радикальне покращення медичного обслуговування.

Тільки сукупність всього вищеперерахованого врятує природу й душі людей. Поки цього нема, то щоночі сотні мовчазних чорнобаївських чоловіків взуватимуть гумові чоботи й пливтимуть ставити сітки…
Браконьєрський край

Геннадій Саприкін
03.09.2019 15:55
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter