Анонімка в руках професора– це…

В українських внз багато років – неписане правило. Коли починається вступна кампанія, забуваємо всі внутрішні чвари та образи, на кожному кроці розповідаємо, який у нас надзвичайний університет. Абітурієнтів в Україні мало, боротьба ведеться за кожного «живого» майбутнього студента.

І от в самий розпал роботи приймальної комісії – скандал в Черкаському національному університеті.

17 липня декан факультету обчислювальної техніки, інтелектуальних та управляючих систем ЧНУ Володимир Салапатов оприлюднює на власній сторінці в Фейсбук скандальний матеріал. За його версією, отриманий його другом та багаторічним колегою, професором Сергієм Голубом, на месенджер від «третьої сили». Хто є «третьою силою» - ані доцент Салапатов, ані професор Голуб не пояснюють. Хоча точно мали б дати собі раду, що гарантовано отримають за таке низку позовів про захист честі та гідності.
Анонімка в руках професора– це…
Володимир Салапатов

У тексті – низка звинувачень у зловживаннях на адресу ректора та працівників університету.

Здавалося б, 19 липня на засіданні Вченої ради ЧНУ має пролунати розгорнутий виступ у розвиток піднятої в анонімці теми. Однак Салапатов…промовчав. А Вчена рада, в свою чергу, обережно порекомендувала йому «видалити зі своєї сторінки в соцмережах інформацію анонімного характеру, що шкодить репутації закладу, його керівника та зачіпає інтереси третіх осіб. За прийняте рішення з 38 присутніх голосували: «за» 37 осіб, «проти» — 1» (сам Володимир Салапатов).

Що спонукало досвідченого науковця на доволі неоднозначний в наукових колах крок? Світоглядний конфлікт? Концептуально різні підходи до розвитку університетської освіти?

Ні! Як це на кожному кроці трапляється, мав місце джентльменський набір вічних для українця причин: косо подивився, не те сказав, ви принизили мою гідність…
До складу ФОТІУС входить кафедра інтелектуальних систем прийняття рішень. Від дня заснування її очолював професор Сергій Голуб, колега й друг Володимира Салапатова. У 2017 році в нього завершився черговий контракт з ЧНУ. Керівництво ВНЗ запропонувало Голубу укласти новий - на три роки. Професор відмовився, натомість запропонувавши ректорату підписати…піврічну угоду– до 30 червня 2018 року.
Анонімка в руках професора– це…
Сергій Голуб

В університеті розповідають (щоправда, не дуже голосно), що підґрунтям для майбутньої бурі в склянці кефіру були давні неприятельські стосунки з одним з проректорів. З подачі цього проректора й була озвучена пропозиція про «три роки». Однак за традицією в університеті професорам завжди пропонували п’ять…

…На додачу (і це добре відомо Салапатову й Голубу) торік, у самий розпал вступної кампанії-2017, на ФОТІУС правоохоронці довго «вели» одного доцента, який налагодив конвеєр з «вирішення питань» по здачі сесій теми студентами, що не відвідували заняття.

Оскільки інформація про скандал могла швидко поширитися по Україні і вкрай негативно відбилася б на репутації ЧНУ, доцента по-доброму попросили тихо піти у літню відпустку, по завершенні якої - подати заяву «за власним бажанням». Проте 1 вересня той вийшов на роботу, ніби нічого й не трапилося…


У грудні 2017 року шестимісячний контракт з Голубом погоджують всі – від ректора до декана Салапатова. І 30 червня 2018-го професора звільняють.

Ймовірно, Сергій Голуб прагнув підняти ставки. Професори – товар штучний. Ініціювавши піврічну угоду, професор м’яко натякнув ЧНУ, що так не робиться, що пропонуйте п’ять, а то… Але професора…не зрозуміли.

При цьому вже найближчим часом Голуб може взяти участь в конкурсі на здобуття вакантної посади вакантної посади професора кафедри інтелектуальних систем прийняття рішень ФОТІУС. І має при цьому високі шанси на перемогу в конкурсі.

Однак звільнення 30 червня було сприйняте професором болісно. Хоча картати за нього він має себе сам…

Контрактний «ляп» професора Голуба був сприйнятий деканом ФОТІУС , як наступ ректорату на факультет. У хід пішло все – звернення до народних депутатів, листи міністру освіти й анонімки на Фейсбуці.

За результатами вступної кампанії 2018 року ЧНУ увійшов до ТОП-50 найпопулярніших внз України – на 39 місці. У цьому ж році за версією Scopus ЧНУ став 15-им в Україні (у 2017 – 24). А за консолідованим рейтингом закладів вищої освіти України в цьому році ЧНУ – на 46 місці в Україні.
Анонімка в руках професора– це…

Серед науковців ЧНУ є кілька таких, що мають високий індекс наукової активності вченого – індекс Гірша. Як не дивно, герої «боротьби зі злом» в ЧНУ, за індексом Гірша мають нулі.

При цьому ліквідація, злиття чи перейменування ФОТІУСу в Стратегії розвитку ЧНУ до 2020 року не передбачені, а професор Голуб може легко повернутися на роботу в ЧНУ вже у вересні.

Репутація, як відомо, завойовується десятиліттями, а руйнується – в одну мить. У цій історії мова вже не про персоналії, а про репутацію ЧНУ –лідера вищої освіти в Черкаській області. «Борці» з нульовим індексом наукової активності завзято рубають сук, на якому сидять…

Геннадій Саприкін
01.08.2018 14:45
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter